"Не е толкова страшно да има правителство на малцинството и да няма плътна подкрепа в парламента. Ще е здравословно, ако ДПС стои не просто на ръка разстояние, а  далече от правителство и от властовите позиции". Това заяви шефката на парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова по време на срещата с "Има такъв народ" в НС.

По думите на Манолова по този начин следващият кабинет ще е принуден да предлага решения, които да се приемат добре и срещу които да няма възражения.

Те се обединиха около идеята, че следващият кабинет не трябва да е с участието на ГЕРБ-СДС и ДПС. В началото на разговорите председателят на ИТН Тошко Йорданов заяви, че приоритетите им се препокриват и не очаква да имат сериозно разминаване за целите на правителството. 

"Малко е шашаво да правим срещи с хора, с които сме били заедно долу по площадите и е ясно, че искаме едно и също, но такива са обществените очаквания, аз лично не очаквам да има някакви разминавания за основните цели, защото в крайна сметка това, което  искахме долу на улицата, за това сме и тук. Иначе ние специално едва ли щяхме да сме тук, както и вие.", коментира Йорданов.

"Идваме от улицата, от площадите, там ни протече кампанията. Наясно сме с очакванията на хората. Те очакват този кабинет да се заеме от първия момент с решаването на най-горещите теми на всеки българин и на всяко домакинство", заяви Манолова.


Според лидерката на формацията това са повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, подкрепа към най-уязвимите, нулева толерантност към корупцията и търсене на отговорност от извършителите на корупционни практики. Тя също така изтъкна ограничаването на властта на главния прокурор като една от основните цели на ИБГНИ. 

Манолова благодари, че от ИТН са се съобразили с искането ѝ за публични консултации пред медиите. Въпреки че встъпителните думи бяха на "открити врати" обаче, същинските разговори се провеждат без участието на журналисти.

В петък бе срещата с "Демократична България", с днес следобед е тази с БСП. Покана бе отправена и към ДПС, но разговорите с тях ще са в неделя. На консултациите при президента Румен Радев от ИТН дадоха да се разбере и на каква формула ще разчитат - кабинет без коалиция, но подкрепата по приоритети.

Именно в тази връзка след преговорите между ИТН и ДБ, двете формации заявиха, че при бъдещ кабинет ще се опитат да направят съдебна реформа, предсрочно да освободят ВСС и главния прокурор Иван Гешев, както и да както и да се стигне до закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурата.