"Не се съмнявам в искреността на "Има такъв народ" (ИТН) да направят промяна, въпросът е дали знаят как да подходят политически", това коментира пред Нова телевизия лидерът на ПЕС И евродепутат от БСП Сергей Станишев.

По думите му първо движение на ИТН било доста смущаващо (обявяването на кабинета чрез фейсбук - бел.р.). Причината - защото било обявено, без да се разговаря с всички останали, което създава огромно напрежение. Второто, което е смутило Станишев, е рязкото оттегляне на този кабинет без достатъчно основания или обяснения.

"Това, че във „Фейсбук“ пише едно или друго за някого, не е достатъчно основания за мен. Това дава много опасен сигнал за бъдещето.

Каквото и правителство да се направи, предвид изпитанията, пред които е изправена България, през които ще трябва да минем, реформи се правят винаги, така че има и недоволни. Не може от всяка реформа всеки да е доволен. Това, което се показа, е че много лесно се огъват под натиск. Едно правителство, една партия трябва да носят и отстояват на критика, ако вярват в това", каза още той.

Той поясни, че нито Николай Василев, нито проектокабинета, са имали шанс представят своите виждания и да се защитят. Той коментира и поканата на ИТН за преговори към БСП и ДПС: "Поканата е с необходимостта да имат гласове. Трите партии – партии на промяната и протеста, нямат необходимият брой гласове, за да съществува едно правителство".

По думите му, това е шанс за БСП да извоюва свои политики в този кабинет, ако го подкрепи.