Една майка плаче заради Вашите инсинуации, г-жо Манолова! Това трябваше да ми е заглавие, но за да не звучи излишно драматично, го оставям в лийда. Иначе е факт – Катя Русева, майката на полицая, който се самоуби през ноември миналата година във Варна и чиято смърт Вие тъй удобно пришихте към поредния си безочлив пиар, днес се е разплакала. Разплакала се е, след като е разбрала от колегите си за Вашия коментар във Фейсбук. Или на онзи, който го е написал – без значение кой администрира профила Ви, отговорността е Ваша.
 

в моменти като този, предпочитам да си затворя устата и да следя внимателно какво казват световните експерти (медици -...

Публикувахте от Irini Zikidis в Неделя, 15 март 2020 г.
Нека цитираме част от публикацията Ви: „Победихме страха. Сигналите продължават да валят в Изправи се.БГ. Един от шокиращите е от разследващи полицаи, сред които и напуснали системата на МВР. И те са заложници. На статистиката. За да докарат по-висок процент разкриваемост, са принуждавани от политическото ръководство да нарушават закона и да стават съучастници в злоупотреба с власт. Корупцията и беззаконието стигат дотам, че техен колега на 25 години се самоубива със служебното си оръжие. Самият той син на загинал полицай.“. 

И за да не речете, че цитатът е тенденциозен, да отбележим, че оттам насетне продължавате с това, че призовавате „новия вътрешен министър Бойко Рашков за незабавна проверка в ОД на МВР Варна и ситуацията с разследващите полицаи“. Чудесно, призовавам го и аз – една проверка винаги действа ободряващо. 


Но да се върнем на същинската част – долната Ви инсинуация: „Корупцията и беззаконието стигат дотам, че техен колега на 25 години се самоубива със служебното си оръжие“.

Да започнем оттам, че полицаят не е на 25 години, а е на 31. Казва се Кристиян Русев и се самоуби на 20 ноември, малко преди да навърши 32 години през декември. Можехте да проверите, не е трудно. А така щеше да Ви стане ясно и доколко коректен е подаденият сигнал. Ако въобще можем да го наречем така.  

И не е разследващ полицай – от охранителна полиция е, патрулно-постова дейност е извършвал. Но за Вас фактите не са важни. Важна е интерпретацията им – целево, както Ви е удобно.

Тази трагедия стана публично известна, след като за нея съобщи БЛИЦ и в частност аз. За да не обяснявам излишно, прочетете ТУК!

Извънредно от Варна: Полицай се самоуби във Второ РПУ

Вероятно ще Ви направи впечатление, че редакцията ни разполага с известни данни, но не ги оповестява. Причината е проста – морални съображения. Защото трагедията за близките е огромна, а причината – твърде лична. Не е „корупция и беззаконие“, г-жо Манолова.

Вие сте юрист и поведението Ви е абсолютно недопустимо. Недопустимо е да не се поинтересувате, че има следствено дело, което не е приключено. Отделно е имало вътрешна проверка, защото това се води извънредно произшествие, или както още го знаят старите ченгета – ЧП (чрезвичайно произшествие).

И въпросната проверка не е установила нарушения. А знаете ли, че ако беше налице дори съмнение за престъпление, по случая щеше да работи и „Вътрешна сигурност“, но това не се е случило? Щяхте да знаете, ако бяхте проверили.

Да оставим факта, че безцеремонно мултиплицирате информация, чиято истинност е непроверена. Така, както го правят по махленските гаражи, докато се наливат с бира. Грозното е, че Вие я интерпретирате, за да добие сатанински облик – все пак имате цел. И тя далеч не е идеална. 

Вярно е, че Кристиян Русев е син на загинал полицай. При това загинал при изпълнение на служебните си задължения. Баща му Валентин Русев беше прострелян смъртоносно през 1995 година от Тодор Калудов – Лихваря при опит да го задържи.

Знаете ли, г-жо Манолова, че именно след тази трагедия Катя Русева е назначена на работа в полицията – като подкрепа от колегите на загиналия ѝ мъж. А знаете ли, че да „вземат под крилото си“ съпругите на загиналите си колеги, е практика при полицаите? Същите тези полицаи, които Вие умело използвате в политическите си жонглирания. И на които така умело вменявате, че едва ли не са смачкали покойния вече полицай Кристиян Русев и това е причината да се самоубие. 

Няма и как да знаете, че Кристиян Русев е бил полицай едва два месеца и малко – от постъпването си на работа в охранителна полиция на 14 септември 2020-а до смъртта си на 20 ноември 2020 година. Така е – по простата причина, че не сте проверили. Опитите Ви да вмените, че едва ли не е бил системно тормозен, та чак да си тегли куршума, са не просто жалки – те са морално престъпни.

БЛИЦ стои на позицията си от фаталната дата 20 ноември – да не разкрива подробности за причините за смъртта на полицая Кристиян Русев. Това ще оставим на Вас, г-жо Манолова – Вие сте по грандиозните разкрития. Без оглед на скрупули, норми…

Само да Ви кажа още нещо: ако сте решили да се превръщате в еталон за инсинуация, моля Ви, не го правете на гърба на една жестока лична трагедия, която употребявате за политически цели. Недостойно е!

Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ