Тази сутрин Мануела е по-добре от вчера. След един период на умора от пътуването, по-изразена сънливост, тази сутрин е доста по-будна, доста по-жива, дори в момента й се извършва санитарен тоалет, т.е. се къпе в банята. Това съобщи по bTV доц. Николай Петров, началник на Анестезиология, реанимация и интензивно лечение към ВМА.
Той допълни, че момичето има добър външен вид, на добре гледано дете. "Мануела отваря очи, следи с поглед, но все още нивото на комуникация е ниско, така че не можем да кажем категорично, че е в ясно съзнание, но не е и в дълбока кома. В едно междинно ниво...", обясни още доц. Петров.

Той поясни, че Мануела изпълнява елементарни нареждания, като "стисни с едната ръка повече", затваряне на очи, мигане, затваряне на устата, но това е едно доста ниско ниво на комуникация, т.е. тя не е изцяло събудена.

"Не бих казал, че има някаква реална опасност за живота при Мануела. По-скоро, при тази категория пациенти съществуват рискове от усложнения, поради недостатъчност на рефлекси, например – кашличен рефлекс, задръжка на секрети, развитие на възпалителни промени на белите дробове, каквито тя е имала и при нас преди да замине, след като мина острия период, какъвто е имала и в Израел, по данните, които имаме от там", съобщи доц. Николай Петров.

Той съобщи, че има разлика в състоянието на Мануела преди да замине за Израел и след като се е върнала и тя се дължи основно на няколкото килограма, които има повече, в нивото на будност – то е малко по-високо. Смисълът на престоя в Израел, според доцента, е в това, че те са били в един чисто рехабилитационен център, в който се е акцентирало основно върху грижи и рехабилитация.

Има минимално подобрение от престоя на Мануела в Израел, отбеляза доцентът. Той даде пример по отношение на основните жизнени функции – тя е с подобрено дишане, подобрени хемодинамични показатели, кръвно сърдечна дейност, има качени няколко килограма, което означава, че и метаболизмът е подобрен. /БЛИЦ