Дузина котки, заключени в мазе и купчина пръст с котешка урина предизвикаха междусъседски караници в квартал Кючук Париж. Затова сигнализира Иван Костадинов, пише Марица. По думите му, 15 котки били затворени в мазе на улица „Стефан Стамболов“ от жена на име Мариана Иванова. Всеки ден тя изхвърляла пясъка с котешката урина и изпражнения и правила купчина пред блока.

„Тази жена гледа 15 котки в мазето и е направила купчина от пръст с близо 5 кубика урина и изпражнения. Миризмата е ужасна и се носи надалече. Ние сме възрастни хора, събираме се на пейката пред входа да си говорим и да играем карти, но често се задушаваме от купчината“ заяви Костадинов.

Репортерите на „Марица“ посетиха въпросното място и истината се оказа друга. Петте кубика с пясък се оказаха не повече от 50 килограма пръст. Аромата на остра котешка урина, обаче се усещаше от стотина метра.

"Мариана е добра жена и работи като брокер. Никой не може да й забрани да гледа котки, но ​вонята на пясъка пред блока не се търпи", каза друг съсед. Наш репортер слезе в мазето на „Стефан Стамболов“ 15, за да открие животните. Те бяха заключени зад голяма дървена врата, не се виждаше точно колко са писаните.

Мариана Иванова обясни пред наш репортер, че има сертификат от общината, който ѝ дава пълното право да храни и да се грижи за бездомни животни.

"Котките не са 15, а са 7. Гледам ги в мазето си временно, защото чакам да бъдат осиновени всеки момент в Германия. Скоро трябва да получ​а обаждане от Немския кастрационен център – Пловдив. От известно време събирам пострадали котки от улицата и ги нося ​в центъра за лечение. После ги държа при мен, докато се намерят осиновители. Всеки момент лекарите трябва да ми се обадят, за да вземат котките и да бъдат изпратени в чужбина, затова са затворени“, каза покровителката на котетата. Тя допълни, че рядко се случва да носи мръсен пясък пред блока.

От „Марица“ се свързахме и с лекарите на Немския кастрационен център. Те знаеха за Мариана и потвърдиха, че има разрешително за зоозащитник от Общината. Отрекоха, обаче, че търсят дом за котките, тъй като тя изобщо не е търсила съдействие а тях.

„Преди време тази жена донесе при нас котарак, разкъсан от куче, за да го лекуваме. След възстановяването му, предложихме на Мариана да го остави при нас, но тя отказа“, казаха още специалистите от Центъра. Те смятат, че дамата е излъгала репортерите, за да не й бъдат отнети животните и захвърлени извън града.

„Призоваваме госпожа Иванова да пусне някъде котките, защото не е хуманно да ги държи заключени в мазе“, заключиха от Немския кастрационен център.