Сестрите Мария и Магдалена Филатови са добре познати на ценителите на българския фолклор. Но малко хора знаят, че наред с новите проекти в музиката момичетата не изоставят и образованието си. Красивите близначки завършват докторантури в Благоевградския университет. А откъде започва всичко, разбираме от разговор с тях за нашите читатели.
- Момичета, разкажете ми за себе си, за семейството си...

Мария: Родени сме на 5 юни в Благоевград...

- О, значи сте Близнаци и по зодия!

Мария: Да, и други хора са се чудили на това съвпадение.

Магдалена: Имаме по-голям брат, казва се Богдан. Завършили сме Националната хуманитарна гимназия в Благоевград с профил пиано и испански. След това и Югозападния университет “Неофит Рилски”, със специалност пиано. После се захванахме и с докторантури.

Мария: Баща ни работи в РТВЦ-Благоевград, а майка ни е учителка.

- От кого сте наследили дарбата си?

Мария: Нашите баби ни научиха на много песни, както и да обичаме българския фолклор. Пеем от много малки. Издадохме първия си самостоятелен албум “Залюбих, мамо” с народни песни едва на 12-годишна възраст. 4 години сме участвали на фестивала ”Пирин фолк”. През 2005 г. на фестивала “Македоният фолк” в Благоевград взехме наградата за млади автори с песента “Пирински войводки”.

- Интересна е фамилията ви. Имате ли руски корени?

Магдалена: Не, нямаме руски корени.  Прадядо ни се е казвал Филат и оттам идва и фамилията ни

Иначе сме кръстени на нашите баба и прабаба по майчина линия. Харесваме си имената не само защото са библейски, но и защото са едни от най-хубавите.

- А понякога не ви ли се иска Мария да е Магдалена и обратното?

Мария: О, не! Всяка от нас се чувства добре със своето име и такава, каквато е.

- Между близнаците съществува особена връзка. Вие имате ли такава и как се проявява? 

Мария: Да, определено при нас има особена връзка. Ще ти дам само един пример. Ние почти винаги сме заедно с Магдалена, но веднъж прекарах два дни без нея. И точно тогава ми се наложи да отида на зъболекар. Когато после си говорихме, разбрах, че във времето, в което аз съм била на стола, Магдалена се е почувствала притеснена и напрегната. При това по необясними за нея причини.

- А по какво се различавате?

Магдалена: Хем си приличаме, хем не. Различаваме се малко по характер. Тя първа се е появила на бял свят и не случайно, аз съм по-спокойна и уравновесена от сестра ми. (Смее се.)

- Докато бяхте ученички, случвало ли се е да ви бъркат?

Мария: Да, в началото в училище всички ни бъркаха, но после започнаха да ни различават.

- Като малки карахте ли се или се разбирахте?

Магдалена: Карахме се, дори понякога се сбивахме, ама не на сериозно. 

- А разменяли ли сте си някое гадже? 

Мария: Не сме си разменяли гаджета, но се е случвало на среща с приятел да иде едната вместо другата или пък да се сменим, докато говорим по телефона (Смее се.).
Можете ли да си представите живота една без друга?

Магдалена: Може би след години. Разбира се, всяка ще си има собствен живот, но винаги ще бъдем близки.

- Имали ли сте гаф на сцената?

Мария: О, често излизаме на сцена и са ни се случвали гафове. Веднъж бяхме на участие в Северна България. И както си пеехме, изгасна токът. Това продължи повече от 40 мин. и бяхме принудени да поддържаме интереса на публиката в абсолютна тъмнина и без микрофон.

- Падате ли си по шопингмания и какво си купувате най-често?

Мария: Разбира се, но чак мания е силно казано. Купуваме си най-вече дрехи и козметика. Държим обувките ни да бъдат елегантни и да се съчетават добре с дрехите.

- И накрая, пожелайте нещо на нашите читатели!

Мария: Пожелаваме им преди всичко да бъдат живи и здрави и много положителни емоции.

Иво МИТЕВ