Какво е общото между одитор, боксьор, актьор и лекар? Отговор на този въпрос дадоха днес финансистът и народен представител Мария Илиева, шампионът на ринга Тервел Пулев, докторът Кирил Пеев и артистът Румен Григоров.

Те представиха богатствата на своите професии пред повече от 100 ученици в район „Младост“ и разказаха за своя път от училището през университета до професионалното утвърждаване. 

“Разликата днес от социализма е, че по-талантливите са и по-добре платени и това е едно мерило за успеха на всеки” – коментира Тервел Пулев и допълни, че едно от най-важните неща за успеха е да работиш с желание и страст.

Резултатите от добрата работа и  постигнатото обаче се изразяват не само чрез медали и титли, но и по много други начини, в зависимост от професията. „Най-хубавата част от работата е удовлетворението в очите на хората“, казва д-р Кирил Пеев, за когото доверието и оздравяването на пациентите е най-голямата награда за труда му.

„Беше страшно интересно и полезно. Оказва се, че всяка професия е съвсем различен свят. Вече съм решила какво ще следвам и със сигурност ще уча здраво, за да успея и да съм добра в работата си“, коментира Вики от 11-ти клас. Тя, заедно със съученици, зададе много въпроси на специалистите, които с радост споделиха подробности от своята най-голяма страст - работата.  

Инициативата е по идея на Мария Илиева – народен представител от ГЕРБ. „За младите хора е ценно  да  знаят, че всяка специалност има своето очарование. Но за да си добър – в каквото и да е, трябва да положиш много усилия. Вярвам, че сме ги провокирали да бъдат по-любопитни, да се стремят към повече знания, да искат да се развиват и да бъдат ярки и успешни в сферата си.

Усилената работа винаги дава резултат и се оценява от всички“, обясни Мария Илиева. И допълни, че като родител знае, че едно от най-трудните решения за младежите е това с какво да се занимават, „а то е  изключително важно, защото е свързано с тяхното бъдеще и постигането на целите им“.