Поздравявам всички, работещи в сектора, за Международния ден на туризма. Въпреки пандемията много българи избраха нашето Черноморие. Над 2,5 милиона българи срещу 1,1 милиона чужденци са били по нашето море. Българите масово посетиха планинските места, хижите и къщите за гости.

Няма данни за фалити в бранша, но 4% са местата, които трайно ще затворят, каза пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Спадът в сектора е 80 на сто при 85 в световен аспект. Мярката 60 на 40 според нея е сработила, както и с добавката от 280 лева. Имало е ограничения за чартърната програма. От Русия, Беларус и Великобритания не са пристигнали много туристи. 55 милона лева и за следващата година са гарантираните пари за чартърната програма.

До 1 май 2021 година ще е битката да се запази мярката, макар да е възможно тя да претърпи дизайнерска промяна към 80 на 20.
Ще се борим за намалени цени на шезлонгите и чадърите, дори те да са безплатни, защото разчитам на българските туристи, каза Николова.

Според нея това е за сметка на концесионните печалби, без това да е срещу намалена готовност за водно спасяване.
Николова каза, че безупречно се спазват мерките за безопасност и за зимния сезон. Тя очаква любителите на ските, дори със собствени автомобили. Ще има обаче засилен контрол. Трябва да се извеждат децата навън.

Експертен кабинет не може да изпълни обявената от министър-председателя икономическа програма, смята Николова, защото става дума за ръст от 55%. Това трябва да продължи, категорична е Николова. Несериозно според нея е да се говори за оставка. Предателство би било за над 1 милион избиратели да се подаде оставка.