Впървия ден на пролетта най-авторитетният италиански всекидневник „Кориере дела сера“ илюстрира надеждите си за хубави дни след коронавирус с нашенска мартеница, завързана на разцъфнала клонка, пише "Монитор".

Сигурно е станало случайно – най-вероятно редакторът без да иска е бил вдъхновен от силата на възраждането, въплатена в извечния български амулет в бяло и червено.А посланието, уловено майсторски от фотографа, е повече от ясно – мартеницата виси весело на клонката с розови цветчета и сякаш отвява в мрачната зима мержелеещата се отзад фигура на жена с предпазна маска.

Доколкото до това дали мартеницата е наистина българска – да, не само защото тя е в типичната нашенска изработка, но и защото май само ние на Балканите вържем на Първа пролет мартениците си на разцъфнали клонки.

И през тези  пълни с мъка дни  някой живеещ в Италия българин е окичил с неговата мартеница грейнало пред него в буен цвят дръвче.

Като със сигурност си е пожелал убийствената зараза да изчезне бързо в небитието, той и всички, които обича, да са здрави, а животът скоро да се върне в нормалния си, съвсем човешки ритъм.

А изпълнявайки свсем българския ритуал, той е заредил с оптимизъм първо уловилия магическия момент фотограф, после редактора на „Кориере дела сера“ и накрая милионите читатели на влиятелния вестник!

Иначе снимката с мартеницата илюстрира просторен пророчески коментар със заглавие „Какъв ще бъде светът след коронавирус?“ Авторът Данило Тайно смята, че когато, дай Боже, позабравим заразата, човечеството ще се весели, така както е ставало след войни, природни катастрофи и убийствени епидемии.

Но светът вече няма да е такъв, какъвто е бил само преди месец, защото коронавирусът ще остави трайна следа у тези, които останат. И които със сигурност ще си дадат сметка, че човечеството повече не може да я кара като преди, че за да оцелее, трябва да се бори преди всичко с бедността, да преосмисли и направи по-справедливо социалното дело, да извиси ролята на науката и образованието, да пази природата като зениците на очите.

Както и да си намери истински добронамерени, знаещи и можещи лидери с визия, които да създадат в света нови устойчиви равновесия, защото в безпорядъка триумфират насилието, бедността и... вирусите!