"Идва така нареченият сезонен ефект. За такива болести от типа на коронавирусите, също имат сезонен ефект. Спадът се дължи на това, че идва лятото, а не на мерки и ваксинации. Лятото в случая ни дава глътка въздух", заяви математикът от БАН проф. Огнян Кунчев в ефира на bTV.

"Очевидно ефект от ваксините има. Няма начин да не се чувства, но това по някакъв начин съвпада с настъпването на сезонния ефект. Двойно ваксинираните го изкарват по-леко, да го кажем така", допълни още проф. Кунчев.

Относно постигането на колективен имунитет, Кунчев заяви:

"За да се случи това, трябва 5 милиона души да имат имунитет - или чрез боледуване, или чрез ваксиниране. Тези, които го придобиват чрез боледуване обаче, идете ги открийте, защото повечето го минават безсимтомно, а някои дори не подозират, че са го изкарали.

Ако слагаме 50 000 ваксини на ден от днес, ще имаме колективен имунитет на 9 октомври, показват изчисленията.

Пик нагоре на заразените през лятото изобщо не очаквайте. Даже може да има и понижаване - заради сезонния ефект. Но, разбира се, желателно е да спазват мерките.

Все още не е ясно обаче, докога действат ваксините. Ясно е само, че засега ваксинацията е спасението, след като още нямаме лекарство. И за съжаление това трябва да се подновява през определен период.

Естественият имунитет чрез боледуване започва да намалява след 9-ия месец. Човек трябва да си направи сметка - да си проверява антителата през 2-3 месеца. Коварна ситуация е."