Петър Велков, математик, преподавател, експерт по управление на кризи и бившата здравна министърка Мими Виткова зоват за тотално затваряне на страната ни преди системата да е тотално рухнала.

„Развитието на кризата не знаем дали ще спре или в каква степен ще се развие. Засега проблемите изглежда, че са решени. Важно е да се види как системата ще издържи, защото хората в системата ще останат в нея, без ден почивка”, заяви тя.

„Хората се разболяват навсякъде, не само в София и в два три големи града. Загубихме време през лятото, когато в спокойна обстановка можеше да се подготвим с предварително обмислени мерки”, добави бившата здравна министърка.

„Мерките щяха да са приети от обществото. Нямаше да се чудим да носим ли маски или не и кой кого ще сменя в здравната система. Когато се справим с болничните проблеми, идват тези в извънболничната и доболничната помощ”, смята Виткова.

„Всеки 3-4 човек у нас е болен или има симптоми. Как обаче ще решим проблемите”, каза Виткова.

В разговора се включи и Петър Велков, който е доста радикален в думите си:

„Ние сме в хуманитарна криза. Трябва да се вземат по-сериозни мерки. Опитът на всички държави показва това. Само за последните 7 дни всички показатели скачат с 40%. 80% скача и смъртността за последните 7 дни.

Ситуацията тепърва ще ескалира. Показателите ще се увеличават, защото тези точно показатели са ретроспективни. Те са 10-20 дни назад”, каза той.

„Смъртността ще се вдигне тепърва с няколко пъти”, мрачно прогнозира Велков.

„Цифрите ще растат. Зависи кога ще се вземат мерки, от които трябва да минат 14-28 дни за да се видят резултатите. Трябва да я смачкаме тази крива, за да има ефективност”, казва експертът.

В момента това, което е притеснително, е, че от преди 2 дни броят карантинирани хора е по-малък от броя позитивни. Няма никакво проследяване и карантиниране на хората. Това е неуправляемост на ситуацията”, добави той.

„Не искам локдаун, но е неизбежно да се стигне до това. Колкото повече чакаме, толкова по-трудно ще се възвърне системата и толкова по-дълго ще трябва да трае той. Всичко доказва, че кратките строги мерки са по-полезни от тлеещите леки и неефективни мерки”, каза той.

 „Закъснелите мерки, макар и твърди, ще са по-полезни от ранните и леки мерки. Притеснително е колко време ще издържат кадрите вътре в системата. Така с тези мерки сега, просто увеличаваме агонията на хората в системата”, заяви Виткова.


Скоро сигурно позитивни лекари ще лекуват пациентите”, прогнозира пак мрачно Велков. По думите му в определени области губим лекари и светила. „Това е дългосрочен проблем, свързан с кризата”, каза той.

Велков е категоричен, че присъственото обучение ускорява развитието на епидемията.

Според него е ключово, че обществото не вярва във вируса и отрича съществуването му. "Така не се спазват мерките", каза той.

"Чака ни завишение на смъртността и броя на заболелите. Запътили сме се към хуманитарна криза и, ако не се вземат строги мерки, няма да успеем да се справим с нея", завърши Велков.