Мая Манолова изригна срещу съвместната си работа с Министерството на труда и социалната политика по работата върху Закона за хората с увреждания.

Днес тя се включи в заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, на който изрази мнението си за внесения законопроект от социалното министерство, върху който и тя, и екипът ѝ работиха. Според нея обаче проектът е осакатен и са орязани най-важните неща от работата, свършена по него.

"Проектът на Закон за хората с увреждания е осакатен, от него са извадени всички предложения за реформа", заяви преди заседанието журналисти Мая Манолова и призова социалния министър Бисер Петков да обясни защо е осакатил закона и да си понесе отговорността.

"В резултат на постъпили предложения и забележки от различни министерства и организации, социалният министър си е позволил да извади от проекта всички основни пунктове, които трасираха реформата в политиките към хората с увреждания, каза Мая Манолова.

"В момента просто се чувствам наистина унизена, а предполагам и че всички хора, които са работили по този проект, ще се почувстват по същия начин, защото отпада личната помощ, отпада фонд “достъпната среда и лична мобилност", отпада фонд “трудова заетост“, отпада “подкрепена заетост“. Финансирането на проекти на организации на хора с увреждания, това не е една имитация на реформа, а е направо подигравка“, коментира Манолова, цитирана от Канал 3. 

Манолова допълни, че се чувства абсолютно демотивирана да участва в каквито и да е общи проекти с Министерството на труда и социалната политика, защото работата по основния по въпросния закон се е оказала напълно безсмислена, особено, след като една от страните, при това водещата, не си държи на думата.

Омбудсманът обясни, че оттук насетне няма никакво значение дали този закон ще бъде приет или не, единственото, което се променя е малко по-голямата финансова подкрепа за хората с увреждания, което според нея е добре, но е било възможно да се направи и с една поправка в действащия закон. Тя категорично заяви, че няма да участва в тази лъжа , в която се казва на хората с увреждания и на обществото, че се прави реформа, а всъщност не се прави нищо.