Нашите разчети показват, че това повишаване на цената на парното в момента не е необходимо. Това каза омбудсманът Мая Манолова пред журналисти по време на протеста пред сградата на КЕВР срещу увеличаването на топлата вода и парното в столицата, предаде  „Фокус“. 
„След като беше оставен буфер в цената на парното при намаляването на цената на природния газ и беше увеличена печалбата за сметка на столичани, сега не би следвало да се пипат цените на парното“, заяви Манолова. 

„Опитахме се да направим разчети заедно с моите колеги, защото най-дразнещото за хората е, че всичко това се случва уж под светлината на прожекторите, но на практика без да бъдат изкарани числа и да бъде направена разбираема смета. Нашите разчети показват, че това повишаване на цената на парното в момента не е необходимо, защото от април 2014 до април 2017 година природният газ е намалял с близо 87%. В същото време намалението на цената на топлото е с 21%.

Според твърденията на КЕВР природният газ представлява 57% от разходите на топлофикация, тоест намалението на парното би трябвало да бъде в рамките на 49%, а е направено само в рамките на 21%. Тоест през тези две години, в които намалява газта на „Топлофикация“ и е оставен буфер от 27,67%. Това е процент, с който тя се е обогатила и е спонсорирана от джобовете на столичани. Сега исканото увеличение с още 22% означава 50% необосновано повишаване на сметките за парно“, обясни Манолова.

„Докога столичани ще спонсорират „Топлофикация“, попита омбудсманът. 

Десетки хора са се събрали пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в столицата на протест срещу предвижданото увеличение на цената на топлинната енергия за клиентите на „Топлофикация” София ЕАД, заради решението на Регулатора за поскъпване на природния газ с близо 30%.

Събралите се организират своеобразно погребение на "Топлофикация" София, като за целта за приготвили некролози, а на място има и свещеник, който символично да извърши опело на дружеството. Чуват се освирквания и скандирания: "Оставка" и "Мафия".

Движението по бул. „Княз Александър Дондуков“ се осъществява нормално. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ