Нагнетено напрежение между два клуба за морски спортове във Варна беше умело детонирано в опит да се използва за предизборни цели. Освен това бе направено абсолютно едностранно, без да се потърси гледната точка на единия от засегнатите в проблемната ситуация с гребно-ветроходната база „Бриз“ във Варна клуб.

Проблемът между „Черно море – Бриз“ и „Черно море –   Бриз кану-каяк“, които практикуват спортовете ветроходство и кану-каяк в морската столица, не е от вчера, но за пръв път преди дни бе направен откровен опит да се политизира.


 

„Не съм очаквал да се прави предизборна кампания на гърба на спорта. Трябвада се помага на децата на спорта, но и ние сме морски спорт и работим точно в тази посока – да се помага на водните спортове. Нашата гледна точка не беше потърсена, беше едностранно. Надявам се, че ще проведем разговори в тази посока – да се заяви какъв е проблемът и да видим дали той може да се реши. Но очевидно те ( СК „Черно море – Бриз“ – бел. ред.) не искат той да се реши, а викат кандидати за народни представители да си правят предизборните клипчета.“

Това заяви председателят на СК „Черно море – Бриз кану-каяк“ Александър Григоров на пресконференция по повод отколешния проблем с ползването на гребно-ветроходната база и появилото се във Фейсбук видео на кандидата за депутат Мая Манолова, в което тя заема позицията на клуба по ветроходство и се заканва, че няма да оставят нещата така.
 
А каква е ситуацията според представители и на двата клуба, можете да се запознаете подробно от прикачените видеоматериали.От 1980 до май 2017 г.  в Спортен клуб „ Черно море – Бриз ” се практикуваха двата спорта: кану-каяк и ветроходство. Промени в наредба на Министерството на младежта и спорта от 2014 година наложиха обособяването на двата спорта в отделни сдружения – условие, без изпълнението на което те няма да бъдат финансирани от бюджета на Министерството. Така възникнал и проблемът с разделянето на гребно-ветроходната база „Бриз“. Тя е предоставена безвъзмездно на двата спорта към СК „Черно море – Бриз” с договор за безвъзмездно право на ползване № 100 от 19.09.2008 г. за срок от 15 г.
 
„2016 година дойдохме и видяхме, че спортът върви в лоша посока. След няколко месеца договорки се взе решение, поради невъзможност за финансиране на двете секции от Спортното министерство, клубът да се раздели“, обясни Григоров.

Така през май 2017 година на общо събрание на клуб „ Черно море – Бриз ” е прието секцията по кану-каяк да се влее в новорегистрираното сдружение с нестопанска цел СК „Черно море – Бриз кану-каяк“. Въпреки изричното искане от страна на тогавашния заместник-председател на секцията по кану-каяк Христина Иванова на новото дружество да бъде прехвърлена цялостната дейност, правоприемство е било дадено само на спортната дейност.

 

„И ние чисто юридически нямахме права нито да стопанисваме части от базата, нито да използваме лодки. Клубът по ветроходство ни беше предоставил за няколко месеца да ползваме абсолютно всичко и нещата бяха добре. Макар че базата беше в ужасно състояние, вложихме собствени средства и направихме ремонт. Започнахме да работим, но в един момент заварихме хангарите с канутата заключени и се наложи да предприемем действия, за да защитим нашия спорт“, заяви още Александър Григоров.

 


Сагата преминава през редица срещи и разговори с областната управа, министъра на спорта и представители на общината във Варна с цел чисто юридически да се уреди казусът.
 
„През януари 2018 година вече имаше много напрежение между двата клуба, защото реално базата беше дадена на ветроходството и разбираемо искаха да има някакъв техен ред. Ние пък искахме да не сме зависими от тях“, обяснява Григоров. И добавя, че едва през лятото на 2020 година успели да се преборят и да подпишат договор, чрез който държавата им предоставя 4,3 декара от общо 12-те декара, върху които е разположена гребно-ветроходната база, а за ветроходството остават 7,6 декара.

 
От клуба по кану-каяк издигнали лека конструкция – метални колове и телена мрежа по кадастралните контури на определения им за ползване имот, като това е съгласувано с Областна управа – Варна. Направили го, защото по договор били длъжни да охраняват имота, който се намира в отдалечена промишлена зона.

 

„Впоследствие се оказа, че след разделянето една част от имота, който ни е предоставен, го използва клубът по ветроходство. Имаше разстановена материална част на техни членове. Помолихме да ни бъдат освободени площите, но не се получи. И до ден днешен е така – площите и частите се използват“, обяснява председателят на клуба по кану-каяк, което всъщност е и крайъгълният камък на проблема между двата клуба.

 

Въпросната площ представлява един кей, който след направено от Александър Григоров запитване до „Морска администрация“, се оказало, че е незаконен. „Всички кейове, с изключение на един, който ние ремонтирахме, са влезли в забранителна заповед – някои не само защото са незаконни, а и защото са опасни за ползване. Конфликтът възникна, когато направихме заграждение, за да не бъде използван пристанът за трамплин към нашия имот. Но от клуба по ветроходство казаха, че едва ли не клубът не може да осъществява спортната си дейност“, обяснява Григоров.


 
Тогавашният областен управител Стоян Пасев разпоредил или да се премахне заграждението, или да се направи врата. „Идеята беше ветроходството да си постави катинар или друго заключващо средство, защото само оттам имаше свободен достъп до нашата база и всеки можеше да влезе когато и както си поиска. Но в деня на провеждане на ветроходната регата „Трети март“ се оказа, че тази решетка е заключена. И се загатна, че нашият клуб вероятно е отговорен, но това не е вярно“, каза още Григоров.
 
След смяната на областния управител от клуба по кану-каяк получили писмо, в което пише, че следва да бъде премахната цялата ограда по кадастралните граници. „Тя е изградена само от нас, с наши средства, които са огромна част от нашия бюджет. И с тази санкция областният управител може да ни постави във фактическа невъзможност да охраняваме базата си.

Впоследствие стана ясно, че иска да промени и кадастралните граници на двата имота. Съображенията не ги знаем, но те имат право, защото са собственици на имота. Ние просто имаме учредени вещни права за ползване на имота. Всичко това пречи на развитието на спорта – както на нашия, така и на ветроходството. Ние искаме всичко да е в рамките на закона, да ползваме тази част от базата, която ни е предоставена с договор, и да ни оставят да си вършим работата“, обясни Александър Григоров.
 
На пресконференцията стана ясно, че в момента клубът „Черно море – Бриз кану-каяк“ има 53 състезатели, картотекирани в БФКК, и отделно още 40, които посещават тренировките на клуба. „Най-голямото ни постижение е, че имаме деца тази година и в спортно училище, което показва, че се работи не само за любителски спорт, а и за високи спортни постижения. Тази година имаме завоювани 10 медала в различните възрасти, пет отборни купи от различни състезания. Предстои ни последно състезание за мъжете, което показва, че гледаме и към националния отбор, а не само към републикански и балкански първенства“, обясни треньорът и зам.-председател на клуба Свилен Йорданов.
 
Въпреки че на пресконференцията са поканени и представители на ветроходния клуб, такива липсваха, ето защо БЛИЦ реши да потърси за коментар председателя на СК „Черно море – Бриз“ и президент на федерацията по ветроходство Росен Марангозов. Той заяви, че твърденията на ръководството на клуба по кану-каяк, че е била възпрепятствана дейността им, изобщо не отговарят на истината.
 
„СК „Черно море – Бриз“, в който се осъществяваха и двата спорта – ветроходство и кану-каяк, е на тази база от 1962 година, а аз съм председател на клуба от 20 години. Никога допреди това не е имало проблеми.

Изведнъж дойдоха тези момчета, те са бивши наши състезатели, и поискаха да им дадем да развиват спорта кану-каяк. Ние, защото милеем за спорта, го направихме – дадохме им да ползват всички лодки, но насреща се вижда какво отношение получаваме“, заяви Марангозов. И добави, че само Областна управа – Варна, може да реши какво трябва да се случи оттук насетне, защото държавата е собственик на имота, а клубовете – само ползватели.

По отношение на посещението на Мая Манолова на базата Марангозов заяви, че няма никаква информация и разбира от БЛИЦ за това събитие. Още от позицията на Росен Марангозов по казуса с гребно-ветроходната база можете да чуете в звуковия файл тук.
Блиц се свърза и с члена на УС на СК "Черно море Бриз" и треньор в клуба Атанас Атанасов. Единственото, което той пожела да каже беше, че всичко в документацията е ясно и от Областна управа ще преценят как да действат. Неговата позиция по казуса можете да видите във видеото в профила на Мая Манолова тук.