Министърът на вътрешните работи Валентин Радев се разплака след емоционално изказване на гражданка, представила се за член на Института за пътна безопасност, по време на общественото обсъждане за промените на Закона за движение по пътищата, съобщава "Флагман". 

Дияна Душева – майка на две деца обяви, че не е съгласна с предложените промени в закона.

„Извинявам се, г-н министър, че говоря толкова емоционално, но това е тема, която искрено ме засяга, засягаме всички в залата и всички българи. Всеки един от събралите се тук, по един или друг начин, е станал пряк свидетел на войната по пътищата – дали пряко участвал в катастрофа, дали загубил близък, познат или приятел. От 10 години се занимавам с обезопасяването на пътищата. Недопустимо е да ни молят нас за помощ, когато трябва да се изгради подлез, надлез или дори пешеходна пътека. Законопроектът, който предлагате, в сегашния си вид, не е добър. Моля Ви, обмислите промените, защото аз повече не искам да виждам разплакани майки, загубили децата си“, каза през сълзи и с треперещ глас жената, която първа взе думата след официалната част на общественото обсъждане. Тези нейни думи бяха посрещнати с бурни аплодисменти от цялата зала.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който през цялото време я слушаше буквално се разплака и се наложи да си вземе глътка въздух, преди да може да отговори.

„Нашата цел, г-жо Душева, е да намалим жертвите поне наполовина! Ние се борим за всеки живот и именно това целят промените. Именно затова и са обществените обсъждания – да разберем какво е Вашето мнение и да направим промени в закона преди той дори да влезе за разглеждане. Права сте да говорите емоционално, защото е необходимо истинско действие – трябва почти всички министерства да се обединят, за да се внесат реални промени в ЗДВП, които да доведат до свеждане на жертвите по пътищата до минимум. Нашите експерти, които се занимават с проектозакона са категорични, че разделянето на отговорността – един вид децентрализация, ще имат само позитивно влияние“, заяви Радев, който обаче помоли в залата да се говори стриктно за законопроекта, без да се правят отклонения, въпреки точността им.

„Нямаме достатъчно време, за да го губим. Тук сме, за да обсъдим реалния законопроет“, каза с категоричен тон министърът.

Той помоли всички присъстващи в залата журналисти да напуснат, за да може заседанието да мине възможно най-гладко и възможно най-бързо.

На въпросите им обаче ще бъде отговорено веднага след края на общественото обсъждане, в което участие взеха депутатите от ГЕРБ Димитър Бойчев, Диана Саватева и Ася Пеева, областния управител Вълчо Чолаков и заместничката му Севдалина Турманова, зам.-кметът на Бургас Руска Бояджиева, общинският съветник Диян Димов, зам.-управителят на „Бургасбус“ Любомир Атанасов, общественици и представители на различни НПО-та.