Често ходя там, на мястото на катастрофата. Стоя и гледам, това е огромно кръстовище. И ми се вижда невероятно как може да се случи на такова пространство. Това каза пред bTV Диана Стефанович – майка на убитата от Георги Семерджиев при ужасяващата катастрофа на столичния бул. „Черни връх“ Хариет.

„Добре че е станало по-късно. Ако беше по-рано, щяха да загинат страшно много хора там. Не се взеха никакви мерки“, допълни тя.

Диана разказа и за своята дъщеря: „Истината е, че беше много влюбена, за мечтите ѝ. Тази любов беше над всичко за нея“.

Тя сподели, че ѝ е предлагала да заминат в Холандия при брат ѝ малко преди катастрофата, но Хариет отказала: „Каза, че обича България“. „Въобще не го прие това нещо. Оказа се родолюбка“, добави тя.

По отношение на присъдата на Семерджиев тя коментира: „Накрая да се окаже, че е непредпазливост. Какво значи да отнемеш живот и да е по непредпазливост? За мен трябва да е доживот. Не само в нашия случай. В противен случай някои престъпници ще решат, че някой им е неудобен, и вместо да го убият и да лежат доживот, могат да го бутнат и с колата и като му дадат 15-16 години, след 7-8 години той ще е на свобода“.

„На всички дела бях. Не исках да му кажа нищо. Това е човек, който няма ценностна система, няма чувства, какво да му каже човек?“, заяви тя.

Стефанович каза още, че ако е била видяла разкаяние у Семерджиев, със сигурност е щяла да иска да му каже нещо, но не е видяла такова. „Видях, че в един момент подскачаше, радваше се, на ухо си говори с адвоката му. Разкаяние не видях в нито един момент“, каза тя.

„Може би не го смятам като човек. Нищо не изпитвам към него“, добави тя.

Преди една година две момичета на 21 и 26 години бяха пометени от мощен джип на булевард „Черни връх“ в София. Шофьорът – Георги Семерджиев, избяга. С фалшива книжка, след употреба на наркотици и с помощта на полицията.

Катастрофата за пореден предизвика гнева на обществото. Вече има и присъда. Георги Семерджиев беше осъден на 20 години затвор на първа инстанция. Промени ли се нещо една година след жестоката катастрофа.

5 юли 2022 година. Мощен джип помита двете млади момичета, докато вървят по тротоара. И двете загиват.
На кадри, които само bTV ви показа, се виждаше, че на шофьора – Георги Семерджиев, са му нужни точно 17 секунди, за да излезе от автомобила и да побегне. Охранителните камери в района са запечатали пътя му. На част от записите се вижда само силует, а на други – че бягащият мъж е без дясна маратонка.

„За съжаление точно слизането го няма. Но всичко от слизането от колата до дома всичко е установено. Безспорно е установено, че по неговите дрехи има кръв от жертвите“, казва тогава Ясен Тодоров, зам.-директор на НсЛС.

Охранителни камери показват и как Семерджиев се прибира в дома си. Това се случва 46 минути след катастрофата. На кадрите се вижда как жена с тъмна коса носи метална стълба, поставя е под терасата на бившия футболист и се отдалечава. След това той се качва по стълбата, прибира се в дома си, а жената я прибира.

12 часа по-късно униформените задържат Георги Семерджиев в дома му. „Обвиняемият Семерджиев е шофирал в трагичната нощ с фаталните 166 км в час“, каза тогава Сийка Милева.

Следват разкрития. Според ръководството на МВР през годините бившият футболист е получавал протекция от над 40 полицаи. „Някои от тези действия са покрити с давност, която не позволява дисциплинарното производство да бъде проведено, но по отношение на тези от служителите, за които е изтекла давност или няма достатъчно събрани формални доказателства, но е ясна съпричастността им към този случай, приканвам ги те самите да напуснат МВР“, обясни тогавашният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Според разследващите в нощта на катастрофата жената със стълбата е била полицайка - Симона Радева. „Впоследствие след нейния разпит се установи, че с още две лица с една стълба са му помогнали той да се качи на балкона. На следващия ден, аз живея в района, сутринта отидох със собственото си куче и намерихме стълбата. Направихме допълнителен оглед иззехме стълбата“, каза Ясен Тодоров, зам-директор на НсЛС.

Това носи на Радева дисциплинарно уволнение. На Семерджиев са повдигнати пет обвинения. Сред тях – шофиране с фалшива шофьорска книжка и причиняване на смърт по непредпазливост във фаталната вечер на 5 юли.

„Моят син не е убиец. Такова нещо не би направил умишлен. Да, две момичета ги няма, за съжаление, много ни е мъчно и на нас. Просто съжаляваме“, каза Мариана, майка на Георги Семерджиев.

19 декември 2022 г. – пет месеца след трагедията делото започва по същество. С разпити на свидетели. Сред хората, които се изправят пред съда, е полицайката Симона Радева. И военният прокурор Адалберт Кръстев, озовал се на булевард „Черни връх“ минути след катастрофата.

Пред съда Семерджиев смени версията си няколко пъти. На едно от първите заседания каза, че е бил отвлечен.
„Няма за какво да се укривам, не виждам причина. Всичко ми е легално, имам си бизнес, имам си всичко, просто бях отвлечен, това сигурно не го знаете, но това е истината“, казва тогава Семерджиев. По-късно обясненията му вече са други. А именно – че във фаталната вечер той е бил в колата, с нея се е провеждал тест драйв, но зад волана е бил друг.

„Ние не спорим, че е нашето ДНК, автомобилът в този час не сме го управлявали ние. На мен буквално ми казва, че има липса на спомен. От момента на удара до полицаите влизат в тях – няма спомен. Това са едни 15 часа“, казва Мирослав Христов, адвокат на Семерджиев.

По делото са направени редица експертизи, десетки вещи лица са изслушани пред Софийския градски съд. Резултатите от две от експертизите обаче, се разминават. Едната показва наличие на наркотици в кръвта на шофьора, а другата – не.

21 април 2023 г. Девет месеца след трагедията идва и присъдата на Софийския градски съд. „Налага на подсъдимия Семерджие на основание член 23, ал. 1 от НК, общо лишаване от свобода за срок от 16 години , което на основание чл 24 от нк се увеличава до 20 години лишаване от свобода , търпимо при първоначален строг режим“, обявява Стефан Милев, председател на съдебния състав, СГС.

Така Семерджиев е признат за виновен по всичките пет обвинения като получава едно общо наказание от 20 години затвор. „Има присъда за хулиганство, има многобройни, както посочих в пледоарията си, нарушения. Не е оказал помощ на пострадалите, каквото задължение има по закон. Видях пълна липса на критичност към извършените деяния“, казва Чавдар Железчев, наблюдаващ прокурор.

Освен това Семерджиев трябва да плати 700 000 лева кръвнина на семействата на едно от загиналите момичета.
22 юни 2023-та - 11 месеца след трагедията, делото започна на втора инстанция, но с фалстарт. Причината – адвокатът на подсъдимия не се яви в съда, защото имал друго дело. Така беше отложено за края на септември. 

През изминалата една година съдебното досие на Георги Семерджиев се увеличи. Първо  - с още една присъда от две години лишаване от свобода. Този път за престъпление извършено през 2012 г., когато подсъдимият участва в бой. И второ - скоро предстои срещу Семерджиев да започне и ново дело отново за шофиране с фалшива швейцарска книжка, този път няколко месеца преди фаталната катастрофа.

Образувано е и досъдебно производство за полицейски чадър над Семерджиев. До този момент няма повдигнати обвинение, а година след катастрофата разследването по случая продължава, уточниха за bTV от Софийската градска прокуратура.

От момента на катастрофата на бул. „Черни връх“ до днес от МВР ежедневно съобщават колко пияни и дрогирани шофьори са засечени на пътя. Ако сравним произволен ден от юли 2022 г. и друг - от юни 2023-та, ще видим, че нарушенията не намаляват.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук