Има десетки случаи на български родители, лишени от подкрепа от държавата. Това обяви на специална среща днес омбудсманът Мая Манолова на среща с държавни институции по повод писмото на самотната майка на три деца Златина Хаджипанайотова, която написа тъжно и ядосано писмо до дядо Коледа,че мигранти и роми вземат повече помощи в България от самотните родители. 

Причината за това е, че починалият родител няма изискуемия стаж, а живият родител получава доход над гарантирания минимален доход. Така, за да получи едно дете подкрепа, родителят му трябва да получава доход под 130 лв. За да получи помощ от държавата, четиричленното семейство на Златина трябва да има доход от 260 лв. месечно.

Заради това Манолова настоя за законодателни промени - да отпадне изискването за осигурителен стаж на починалия родител на възраст до 25 години, както и за намаляване на изискуемия стаж на починалия родител, пише "Флагман".

Освен това Манолова настоява и за промяна на наредбата, с която се определя редът, по който децата с един родител получават стипендия в училище и на тази за пенсиите и осигурителния стаж като отпадне изискването за доход за отпускането на персонална пенсия.

Манолова поздрави Златина за куража за каузата й за защита на правата на децата с един починал родител.

От своя страна Златина разказа историята и на бащата Добромир от Монтана, който претърпява катастрофа.  В резултат на това той остава прикован в инвалидна количка, година по-късно умира съпругата му. Детето му не получава нито наследствена, нито персонална пенсия, защото доходът му надвишава с 40,93 лв. гарантирания минимален доход.

"Нека сумата, с която държавата ще подкрепя един сирак, да не свършва със 108 лв., а да започва от 108 лв,", каза омбудсманът Мая Манолова. 

Представители на неправителствените организации настояха, че всяка една работеща майка у нас е дискриминирана от държавата, тъй като доходът ѝ не отговаря, за да получава детски надбавки или социални помощи. В Германия, например, за първо дете държавата осигурява помощ в размер на 194 евро, без значение на дохода, за 2-ро дете също 194, а за 3-то дете - 223 евро.

2018-та започва с национална кръгла маса, на която да бъдат поставени проблемите, за да стане ясно колко са тези деца, какви са разчетите, какво ще струва това да бъде променено.