Основният претендент на кметските избори в Пазарджик е настоящият кмет и кандидат за нов мандат Тодор Попов. Най-вероятно той ще се изправи на втория тур срещу кандидата на ГЕРБ инж. Иван панайотов. Това сочат данни от проучване на Медиана, проведено 4 дни преди изборите.


В Пазарджик доминира нагласа за промяна на досегашното управление. Гласовете, обаче не се консолидират около един алтернатиен кандидат, разпръскват се, което дава и по-добри шансове на Попов, сочат данните от проучването. Избирателите на БСП са силно консолидирани около подкрепяният от партията им кандидат Благо Солов, но ресурсът на партията им е значително по-малък от този на ГЕРБ в региона.

Симпатизантите на ГЕРБ, обаче, към момента са по-слабо консолидирани около кандидатурата на партията им. Резултатът от кметските избори ще зависи от това доколко гласовете за промяна ще могат да се обединят и доколко ГЕРБ ще съумее да обедини собствените си избиратели, коментират социолозите от Медиана. Новият общински съвет на Пазарджик ще бъде съставен от седем или осем политически формации.

Той ще бъде доминиран от ГЕРБ, но без възможност за самостоятелно мнозинство. Избирателната активност в община Пазарджик се очертава като значително по-ниска от тази в страната. Вероятно до урните ще отидат около 40 % от избирателите с право на глас, показват данните от социологията.

Проучването е проведено от агенция „Медиана“ от 17 до 22 октомври 2019г., сред 462 жители над 18 години от община Пазарджжик по методът „Face to face”. Интервютата са провеждани по домовете на респондентите. Извадката е двустепенна гнездова. Изследването е реализирано със собствени средства.

"Кметската надпревара в община Пазарджик ще се реши на балотажа на 3-ти ноември. В община Пазарджик доминират настроенията за промяна и смяна на настоящия кмет. Те обаче, не се консолидират около един алтернативен кандидат, разпръскват се, което дава и по-добри шансове на Тодор Попов.

Основният претендент е настоящият кмет и кандидат за нов мандат Тодор Попов. Най-вероятно той ще се изправи на втори тур срещу кандидата на ГЕРБ инж. Панайотов.

Избирателите на БСП са силно консолидирани около подкрепяния от партията им кандидат Благо Солов, но ресурсът на партията е значително по-малък от този на ГЕРБ в региона. Симпатизантите на ГЕРБ обаче, към момента, са по-слабо консолидирани около кандидатурата на собствената им партия.

Резултатът от кметските избори, в крайна сметка, ще зависи от това доколко гласовете за промяна ще могат да се обединят и доколко ГЕРБ ще съумее да консолидира собствените си избиратели.

В общинския съвет на община Пазарджик, вероятно, ще бъдат представени седем или осем политически формации. Той ще бъде доминиран от ГЕРБ, но без възможност да постигнат самостоятелно мнозинство в местния парламент.

Избирателната активност в община Пазарджик се очертава като значително по-ниска отколкото в други общини. Вероятно пред урните ще застават около 40% от избирателите с право на глас.

промяна или запазване на статуквото

„В КРАЙНА СМЕТКА, КАКВО ИСКАТЕ ДА СЕ СЛУЧИ НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ В ПАЗАРДЖИК– тодор попов ДА ОСТАНЕ КМЕТ ИЛИ ДА ИМА НОВ КМЕТ?“

% от всички

предизборни нагласи
(за кмет)

„А АКО ДНЕС, СЕГА ИЗБИРАХМЕ КМЕТ НА ПАЗАРДЖИК, ЗА КОГО ОТ КАНДИДАТИТЕ ЩЯХТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ“?

% от всички

Това не е прогноза, а моментна снимка на предизборните нагласи на избирателите!
предизборни нагласи
(за общински съветници)

„АКО ДНЕС, БЯХА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ В ПАЗАРДЖИК- С ЛИСТАТА НА КОЯ ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА / ПАРТИЯ, КОАЛИЦИЯ, ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ/ БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ?“

ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ

„ПО-ВЕРОЯТНО Е ДА ГЛАСУВАТЕ ИЛИ Е ПО-ВЕРОЯТНО ДА НЕ ГЛАСУВАТЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ МЕСТНИ ИЗБОРИ“

% от всички