Меркел очаква "втора тежка вълна" на пандемията през зимата. Тя не вижда шанс за бърз обрат - въпреки появата на ваксина. Мероприятия с повече от 15 души скоро няма да има - дори по Коледа. Докога ще важат ограниченията? Отговори дава  Дойче Веле:

В Германия броят на новите инфекции с коронавирус нарасна за пореден път: институтът "Роберт Кох" съобщи, че за последните 24 часа са регистрирани 21 866 нови случая - т.е. с 3400 повече от предишното денонощие. Все пак има и известен повод за надежда - броят на новите инфекции е по-нисък, отколкото в събота, когато бе достигнат рекорд от 23 399 случая. 

Предстои "тежка зима"

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви в Берлин, че пандемията ще налага своя отпечатък на живота в Германия и през идните месеци. Тя смята, че тази тема "ще ни занимава през цялата зима".

В изказването си Меркел сравни пандемията от коронавирус с испанския грип.


Според канцлерката, и сега, подобно на развитията преди 100 години, трябва да се предположи, че "втората вълна е по-тежка", включително и поради това, че днес тя ни заварва през по-неблагоприятния зимен период. 

Появата на ваксина срещу Ковид-19, според германската канцлерка, не бива да поражда очакването за бърз обрат в пандемията. 

Меркел смята, че добрите новини за появата на ваксина няма да се отразят по съществен начин на броя на новите инфекции през зимните месеци, поради което е много важно да се спазват всички предпазни мерки срещу разпространението на коронавируса.

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан също смята, че актуалните мерки за ограничаване на обществения живот ще продължат и след ноември - през цялата зима.

Дори и броят на новите инфекции да се понижи след въведения частичен локдаун в началото на ноември, това не означава автоматично, че от декември или януари можем да се върнем към нормален делник и да празнуваме сватби или коледни тържества, каза той. 

"Затова още отсега следното послание ми се струва важно: тази зима не виждам вече възможност за мероприятия с повече от 10 или 15 души."

Според Шпан, ситуацията изисква хората да се запасят с търпение.

И германската вирусоложка Улрике Протцер смята, че в Германия и през предстоящите месеци ще важат ограничения на обществения живот. Според Протцер, която е директорка на Института по вирусология към Техническия университет в Мюнхен, мерките ще останат в сила поне до февруари.

На фона на високия брой новозаразени тя призова хората в Германия да спазват правилата и да носят маски, за да не се налага допълнително затягане на ограниченията. 

Към момента в над 3000 германски училища не се провеждат присъствени занятия. Причината: карантина, наложена заради заразени ученици и учители. Междувременно стана ясно, че коледната ваканция на учениците в провинция Северен Рейн-Вестфалия ще бъде удължена.

Последният учебен ден за тази година за тях ще бъде на 18 декември. И в други провинции може да се стигне до подобно решение. 

ЕС, Германия и ваксините

Още вчера стана известно, че Европейската комисия е подписала рамков договор за доставката на 300 милиона дози от ваксината, разработена от германската фирма Biontech и нейния американски партньор Pfizer.

Според изказване на германския министър на здравеопазването от вторник, Германия възнамерява да си подсигури до 100 милиона дози от ваксината, което би представлявало една трета от общия брой за целия Евросъюз.

Германски медии гледат критично на думите на Шпан, тъй като според населението, на страната биха ѝ се полагали 56 дози от общия брой за ЕС.

Сега медиите се питат: откъде ще дойдат останалите над 40 милиона дози? Конкретен отговор на този въпрос засега няма.