Синоптиците от Meteo Balkans дадоха прогноза за 13 юни. Според тях във височина - дълговълнова долина ще засмуква студен въздух от северните ширини към Централна и Южна Европа, достигайки до по-топли и влажни въздушни маси разположени над Югоизточна и Източна Европа.

Очакват се гръмотевични бури, силни ветрове и възможни шквалови явления.

"У нас: Застудяване и очаквани по-организирани гръмотевични бури, а причината е преминаващ през нашата страна студен атмосферен фронт.
Валежите, като цяло ще са обложни по характер и без особен потенциал с изключение по зоните на сходимост (пример - планинските райони на Централна и Южна България, а през деня и над Североизточна България, като там условията са за временно силни и дори организирани гръмотевични бури.

Повечето модели прогнозират добри конвективни процеси над Североизточна и Южна България.

Ниво 2 (Оранжев код ) За очаквани значителни валежи , дребна градушка и силен вятър. Не са изключени и по-силни гръмотевични бури над Южна Румъния. Акумулираните валежи ще са между 15-30л/кв.м

Ниво 1 (Жълт цвят ) Валежите тук ще са локално и за кратко интензивни със слаба гръмотевична дейност , температурите ще се понижат , а с нахлуването на студеният фронт конвективните процеси ще замират. Не са изключени все пак да се образуват на изолирани места около планините , но като цяло не се очакват екстремни явления".По-късно синоптиците обявиха, че валежи от дъжд вече обхванаха част от Северозападна България, а над Централна България се образуваха и първите наченки на гръмотевични бури


 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.