До средата на следващата година се удължава нулевата ставка за ДДС върху хляба и брашното, предлага Министерството на финансите. То публикува за обществено обсъждане предложенията си за промени в данъчните закони.

С други текстове от министерството искат да стимулират гражданите да сигнализират за нарушения при данъчното и осигурителното законодателство, като предлагат награда от 10% от събраното благодарение на техния сигнал.

По-рано през деня министърът на финансите Асен Василев коментира, че се предлага отпадането на 9 % ставка за ресторантьорите и връщането на ДДС налога за тях на 20 на сто, но не изключи при мерки за по-добра събираемост да бъде постигнат компромис за запазването на по-ниския данък.

Без да спомене хляба и брашното, от текстовете става ясно, че тяхната нулева ставка ще се запази до средата на годината.

Също така се предлага доходите на лицата, които събират семена, гъби, лечебни и ароматни растения да се облагат с патентен данък, вместо с данък върху доходите на физическите лица.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук