“Прокуратурата не ме разследва, нямаме нарушения, през всичките години посрещаме гости, това не е моя лична къща”, каза фолк певецът Милко Калайджиев, за да опровергае слуховете, че той е сред разследваните собственици на къщи за гости в Хасковско, съобщава "Труд".

Авторът на хита “Я елате пиленца при батко” държи т. нар. Калайджиева къща в свиленградското село Мезек, за която е получил субсидия от 304 000 лв. През ноември миналата година от фонд “Земеделие” обявиха, че той трябва да върне парите.

“Дал съм свои 200 000 лв. и съм получил допълнително тази сума. Веднага в отговор на фонда предоставих всички нужни документи и въобще няма да се съдим, нито пък аз ще връщам парите. На 8 октомври м. г са ми изтекли 5-те години за ползване на обекта по предназначение, а той продължава да е такъв”, обясни Калайджиев.

Слухът за Калайджиев се завъртя в публичното пространство, след като главният прокурор Иван Гешев разпореди на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново специален надзор на 23 досъдебни производства за престъпления, свързани с къщите за гости.


Разследванията са по текстове от Наказателния кодекс за деяния, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз, за използване на неистински документи, деклариране на неверни данни и др.

Гешев е наредил на шефовете на апелативните прокуратури да определят конкретен наблюдаващ прокурор, който да оказва засилена методическа и организационна помощ на първоинстанционните прокурори, ръководещи разследванията.

През април м. г. по заповед на бившия главен прокурор Сотир Цацаров бяха проверени общо 746 къщи за гости, финансирани с пари на ЕС. След това бяха образувани 11 досъдебни производства в Софийска градска прокуратура, и още 12 от Окръжните прокуратури в Монтана, Хасково, Пазарджик,, Пловдив, Ямбол, Плевен, Велико Търново, Силистра и Варна.

Става дума за случаи, при които са открити данни за престъпления. Отделно от това от това по заповед на министър Десислава Танева проверки извършват и чиновниците от фонд “Земеделие” и получателите на субсидиите трябва да ги връщат.

Проектите, по които се финансират къщи за гости, са изплащани от 2007 до 2015 г., като в голяма част от този период шеф на фонда “Земеделие” е бил бившият земеделски министър Румен Порожанов.

Срещу него обаче няма обвинения. Най-честите нарушения са, че къщите по селата не се използват за посрещане и настаняване на туристи, за тях никъде няма обяви в интернет, не се плащат туристически такси за нощувки.

В списъка на Гешев не попада скандалният случай с къщата за гости край Сандански на бившия заместник министър на икономиката Александър Манолев, тъй като разследването там е приключило с обвинителен акт.