Регистрацията на автомобили - подаване на документи, преминаване на първичния технически преглед и монтирането на регистрационните табели, да се прехвърли от КАТ на частни фирми. Това се обсъжда в работната група към Министерството на транспорта, която изготвя предложенията в новия Закон за движение по пътищата, пише Economic.bg.

Всъщност, обсъждането е тези отговорности да бъдат прехвърлени от МВР към Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ (ДАИ), но реално дейностите ще се извършват в избрани от Агенцията частни технически пунктове.

Идеята е регистрацията на автомобил да може да се прави на повече места в страната, вместо в сегашните само 28 регионални поделения на КАТ, на които постоянно има огромни опашки от чакащи за регистрация автомобили. 

Има идея да отпаднат буквите, обозначаващи съответната област, в която е регистриран автомобилът - например „СВ“, „В“, „ЕН“ и т.н., а на тяхно място ще бъдат слагани произволни букви и цифри.

Дамян Войновски, член на работната група, която изготвя проектозакона, сподели пред Economic.bg, че конкурс за частни пунктове, които да изпълняват услугата няма да има, но ще бъдат въведени „тежки изисквания“, на които те да отговарят. Освен това те ще извършват идентификации и технически прегледи и на автомобилите, които се внасят от чужбина. Документът ще се издава от ДАИ след получена информация от съответния технически пункт.

„В момента хората са доста мобилни и няма да бъде необходимо непрекъснато да сменят регистрационните си табели. Подава се заявление с постоянния адрес, там ще се отразява в системата и ще се изпращат данните за данъци“, обясни Войновски относно темата с местния данък.

Другото предложение, което ще бъде внесено за обсъждане, е автомобилът да има само един талон, а цялата информация ще бъде качвана в интернет, за да може евентуалният нов собственик да има пълната информация при купуване на автомобила.

Предложението за нов Закон за движение по пътищата, който да бъде разделен на три отделни закона (един за движение по пътищата, един за водачите и един за превозните средства), бе публикуван на сайта на ресорното министерство в началото на месец април, като дни след това бе организирано първото обществено обсъждане на проекта. Такива имаше и в няколко други града след това, а в момента от работната група обсъждат предложенията от институциите. 

От министерството коментираха, че амбицията е проектозаконът да бъде публикуван за обществено обсъждане в началото на август, като след това ще бъде внесен в Парламента.