Министерски съвет има готовност да се насочат средства към общините, в които има пострадали имоти от пожарите. Това каза вицепремиерът в служебния кабинет Гълъб Донев в отговор на въпрос на Мая Манолова по време на блиц-контрола във връзка с усложнената обстановка с пожарите, пише "Фокус".

"Министерски съвет има готовност и съответно работим в посока на това да бъде свикана Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, за да се насочат средства допълнителен трансфер от бюджета към общините, в които има пострадали имоти, изгорели къщи, стопански постройки", каза Донев. Той уточни, че на такова подпомагане могат да разчитат всички тези, които са със засегнати основни жилища, които са със съответните разрешителни за строеж.

"Откъм близките на загиналите горски служители. Те имат право да получат еднократна финансова помощ по Кодекса за социално осигуряване от 540 лв. Тази помощ могат да я получат съпругите на загиналите горски служители, техните деца, независимо от това дали са навършили пълнолетие.
Родителите на загиналите горски служители също могат да получат тази еднократна помощ от 540 лв. Така че разпоредено е и социални служби в Благоевград, да окажат помощ да окажат социална подкрепа на загиналите горски служители така, че да могат да подадат съответните документи за получаване на тази еднократна помощ", каза още Гълъб Донев.

"Другото, което държавата може да предприеме и го предприема - вече са разпоредени действия на съответните дирекции "Социално подпомагане" в населените места, където са опожарени имотите на много български граждани. Има готовност, определени са служителите от съответните дирекции "Социално подпомагане", които да вземат участие в комисиите, които ще направят оглед на щетите и ще направят преценка върху нанесените щети върху имотите на пострадалите лица. Съгласно Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане пострадалите лица, семействата могат да получат еднократна помощ от 375 лв", каза още вицепремиерът.