"С новия коефициент се вадят от линията на бедност над 120 000 пенсионери. Общо 2,08 млн., тоест всички пенсионери, ще получат увеличение от 12,5%, това е средно 64 лв. Предложението ни е 50-те лева да бъдат получавани до 1 октомври".


Това заяви в "Офанзива с Любо Огнянов" служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

За целта няма да бъде емитиран дълг, а средствата ще бъдат взети от повишената събираемост.

Според него около 930 000 души нямаше да получат увеличение, ако бе взет предвид средния осигурителен доход от 2019 г. 

Той коментира и дали му е отправяно предложение да остане министър в правителство на ИТН.

"Не са водени разговори за пост в редовен кабинет. Ако има такова предложение, трябва да бъде ясно какви са приоритетите", заяви Донев.

По думите му следващото управление може да се възползва от направеното от служебното правителство – да бъде открито, професионално, да се бори с корупцията по високите етажи на властта, да работи с мисъл за хората и да има грижата към най-уязвимите групи на обществото.

"Не сме действали реваншистки, а положихме усилия и свършихме огромна работа – равнява се на 1,5-2 г. нормална работа на редовен кабинет", подчерта Донев.

За новата социална добавка той сподели, че всички пенсионери над 65 г., които имат доходи от някакъв вид дейност, но под линията на бедност от 369 лв., ще получават месечна финансова помощ. Тя ще бъде изчислявана индивидуално за над 413 000 души. Необходимо е да се подаде заявление.