Няма постъпили сигнали към контролните органи, че работодатели принуждават своите служители да се ваксинират. Ваксината е доброволна, не задължителна.

Това, което е въведено със „зеления сертификат“ е за ваксина, преболедуване чрез PCR или антигенен тест или чрез тестове. Единственият начин да ограничим това заразно заболяване е чрез въведените мерки. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и служебен министър Гълъб Донев.

„Тестовете, които са предоставени към РЗИ са безплатни, но пробовземането се заплаща.Всеки работодател от тези, които са по заповедта, може да се свърже с РЗИ и да вземе безплатни тестове“, коментира той.

И обърна внимание, че трябва да има медицинско лице, което да извърши пробовземането.

„Няма казус по нарушаване на трудовите права в тази ситуация, в която се намираме. Заповедта дава право на избор какво ще представи като сертфикат, за да отговаря на заповедта, увери Донев.

Той подчерта, че през 2021 г. неплатеният отпуск до 90 работни дни се счита за трудов и осигурителен стаж.
Социалният министър засегна и темата с високата електроенергетика.

"Държавата прие помощ от 110 лв мегаватчас помощ за потребителите на свободния пазар", припомни Донев.
Засега не се предвижда помощ за битовия потребител, като се очаква цената да се регулира.

Гълъб Донев обърна внимание, че синдикатите настояват за повишение на минималната работна заплата, но работодателите са против.

"Предстои диалог по по отношение на доходите. Според мен има възможност за вдигане на минималната работна заплата", обясни министърът.

Той увери, че от 25 декември започва преизчисляване на всички пенсии. Пенсионерите пък имат допълнителни 120 лв. помощ.