Предложенията за промени в Закона за хората с увреждания ще гарантират това, че хората ще могат да получат месечна финансова подкрепа много по-бързо, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред журналисти.

Извънредна информация за ТЕЛК решенията


Тя коментира притесненията на хората, че е възможно да не получат финансова подкрепа.

Вчера социалното министерство обяви, че са публикувани за обществено обсъждане предложения за промени в Закова за хората с увреждания, които предвиждат месечната финансова подкрепа за хората с увреждания да се отпуска без да се извършва допълнително индивидуално оценяване на потребностите.

Индивидуалната оценка не отпада, тя остава, но ще се отнася за личната помощ, за социалните услуги, за закупуването на МПС и за помощта за преустройство на жилища и работно място, тя остава там, където наистина е необходима, каза министърът.

По думите на Деница Сачева финансовата подкрепа, регламентирана в закона, не зависи от финансовата оценка - това е едно допълнително утежняващо бюрократично обстоятелство, както за самия човек с увреждане, така и за хората в социалното подпомагане.

Забавя се и с един месец отпускането на финансовата помощ. Когато промените влязат в сила, парите ще могат да бъдат при хората с увреждания за две седмици, каза министърът.

Предложено е помощните средства да преминат към НЗОК от 1 януари 2021 година. Предлага се и да се отложи изграждането на държавна агенция за хората с увреждания със срок още една година, защото е необходимо да се обсъди както структурата, така и мястото на агенцията - дали да е агенция , комисия към МС, каза министър Сачева.

По думите ѝ не трябва да се прибързва с едно такова важно решение, защото се очаква новата институция да е органът, който ще координира политиките и харченето на обществен ресурс.

"Хората с увреждания трябва да са по-доволни и да живеят с удовлетвореност от политиките в тази област", заяви министърът.

Предлага се и изграждане на Центрове за защитена заетост за деца с интелектуални затруднения към АХУ, където ще се извършва трудово-терапевтична и социална дейност.