Ще бъдат намерени пари за възобновяване на строителството на магистрала „Хемус“. Това стана ясно от думите на служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков, който представи пред медии екипа си и приоритетите за мандата му. При предишното правителство строителството на „Хемус“ беше спряло заради липса на средства.

След анализ ще се направи план за работата по големите инфраструктурни обекти и анализ на необходимите средства, обясни министърът. При необходимост ще се направи и промяна в бюджета на АПИ, в който са предвидени пари и за ново строителство, а не само за текущ ремонт и поддръжка. В кратко време трябва уточним нещата и да засилим темпото на строителството, заяви Шишко.

Това се отнася за ремонта на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“, скоростния път Видин – Ботевград и пускането за движение на магистрала „Струма“ в участъка при тунел „Железница“. „Ще опитаме да пуснем тунела до месец – месец и половина. Ще направим всичко възможно да оптимизираме нанесените щети със загубата на времето“, каза арх. Шишков.

Ще бъдат подготвени и законодателни промени, така че свършените дейности по участъци 4 и 5 от магистрала „Хемус“ да бъдат обявени за търпими и работата да може да продължи.

Промените обаче ще трябва да бъдат гласувани при сформиране на следващия парламент. „Проходимостта на нашите пътища е много малка. Затова трябва концепция колко магистрали да бъдат проектирани. Въпреки краткия мандат на служебния кабинет, трябва да работим усилено по планирането им. Магистралите не следва да са обект на политически емблеми“, подчерта Иван Шишков.

Министърът е възложил на Агенция „Пътна инфраструктура“ да започне подготовката на конкурси само за зимно почистване.

В „Български ВиК холдинг“ ЕАД са налични около 900 млн. лв. Притеснява ни, че там стоят пари от заделените от държавата 1 млрд. лв. за развитие на ВиК инфраструктурата и така се обезценяват, посочи регионалният министър. Той посочи, че трябва стратегия за изграждане на фотоволтаични централи, чрез които да се ограничи ръста на цената на електроенергията.

Той води до поскъпване на цената на водата. Въпросът за изграждането им ще трябва да бъде решен от следващия редовен кабинет.

Сред приоритетите на министерството е и промяна в Закона за управление на етажнатасобственост, която е важна за изпълнението на проектите за енергийна ефективност по Плана за възстановяване и устойчивост, каза още министър Шишков.

Основен приоритет за ведомството е завършването на Междусистемната газова връзка Гърция-България. При мобилизация на строителя е възможно интерконекторът да бъде завършен до 10 септември 2022 г., каза министър Шишков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук