Измененията в Закона за ветеринарномедицинската дейност е продължение на планът, който представихме още в началото на лятото. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, цитирана от Канал 3.

"Основите на тези промени са свързани с въвеждане на по-високи нива на биосигурност. Ще се акцентира върху това нито един стопански двор, да не бъде оставен без ветеринарен надзор и в тези промени сме написали с каква честота ще е необходимо да се извършва този контрол за всяко населено място", поясни тя.

"Отговорността ще се пада на самите кметове на населените места. Те ще приемат документите и ще следят контрола, кметът е там и той може да следи доста по изкъсо нещата. Идеята е в личните стопанства да се отглеждат до три свине, сега беше до 5, без да има рискови фактори. Тези норми се въвеждат, за да се ограничи епизоотичната обстановка в страната, за да се държи АЧС на ниски нива", обясни Танева. 

"Това е ново заболяване за нашите географски ширини и е много опасно. Стопанствата тип "заден двор" трябва да отговарят на определени условия, трябва да са оградени, в обособена част от двора, да има място, където се съхранява фуража и.н, елементарно хигиенни рутинни навици", допълни тя.