От 13 март 2020 година близо 5 хиляди служители на МВР са били заразени с COVID-19. 32 от тях са починали, а 300 в момента са на лечение“, това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

„Приблизително 11 хиляди служители на МВР, което е около 25% от актива на системата, са заявили желание да бъдат ваксинирани. Кога ще започне това ще реши Щабът“, каза още силовият министър.

„Важно е първо да се ваксинират лекарите и възрастните хора. Няма недоволство сред нашите служители, че сме трети в списъка с ваксинирани“, допълни той и разкри, че не са имали нито един заразен с коронавирус служител на МВР от тези, които са карали линейките по време на първия пик на пандемията у нас.

Министър Терзийски бе категоричен, че когато дойде неговият ред да се ваксинира, ще го направи.

Той уточни, че зам.-главният секретар на МВР е член на Щаба. „Всяка доставка на ваксини у нас е предварително организирана и се проследява транспорта й у нас. Няма проблем с охраната на ваксините“, категоричен бе министър Терзийски.

„Неспазването на карантината е престъпление по наказателния кодекс. Над са 3 309 неспазилите карантината от началото на пандемията, а от 13 март досега имаме 697 присъди“, каза още министърът и обясни, че всяка сутрин МВР получава списък на новокарантинираните лица.

„В началото на пандемията не получавахме сигнали от съседи за неспазена карантина на техен комшия, но в последните месеци има такива сигнали. Добрата новина е, че самите хора станаха по-стриктни и спазват карантината си“, каза министър Терзийски.

Шефът на силовото ведомство бе категоричен, че въпреки затягането на мерките за пътуване, в България няма да бъдат изграждани наново КПП-та.

Той говори и за разбитите групи на телефонни измамници: „Това е престъпление, насочено основно към нашите родители, което ги афектира много и за дълго време. Имаме спад в измамите с 80%. От началото на тази година имаме извършена само една измама“.

Министър Терзийски говори и за предстоящите избори: „Тези избори ще са по-различни от другите. Причината е, че ще трябва да следим и за спазване не само на самия вот, но и на противоепидемичните мерки“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!