Транспортният бранш е в затруднение заради кризата с коронавируса. Имаше остър спад  търсенето на автобусен превоз. Кризата беше кратка, но последиците ще са за много време, заяви в интервю министърът на транспорта Росен Желязков.

"Хората ще искат да пътуват все повече индивидуално, а не колективно чрез автобуси. Организираните пътувания ще бъдат по-малко. Бавно ще се възстанови доверието", каза още министър Желязков. 

"Важен е диалогът с автобусния бранш. Проблемите в различните предприятия е различен", допълни той.  

"Евросредствата не могат да се използват за инвестиции в транспортния бранш. Наличният ресурс се разпределя чрез кредити", разкри Желязков. 

"Отделят се около 180 млн. лв. за транспортния бизнес и инфраструктура. За автобусните превози мярката 60/40 ще стане 80/20", категоричен бе транспортният министър. 

Росен Желязков разкри, че засега няма фалирали транспортни фирми. Министърът допълни, че пътуващите извън страната трябва да се информират своевременно за ограниченията.

"От януари догодина ще пристигнат нови локомотиви за БДЖ", разкри министър Желязков. 

"От "БДЖ-Трансимпекс"бяха поискани документи още миналата година. До този момент няма предоставени такива за финансовата част на фирмата. Тези фирми са свързани с Васил Божков неофициално", заяви Росен Желязков.