В момента има въведен единен час за всички заведения, но продължаваме да следим показателите относно заболеваемостта.

В случай че те се подобрят, бихме могли да обсъдим преразглеждането му по време на предстоящите празници. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в ефира на БНТ.

По думите  й обаче трябва стриктно да се следи за събирането на твърде големи групи празнуващи, което е предпоставка за разпространението на заразата. 

"Надяваме се да спазим традицията и да посрещнем Нова година в полунощ", коментира тя, като допълни, че не се планира пълното затваряне на даден курорт както се случи с Банско в началото на пандемията, тъй като лично проверява ски дестинациите в страната и до момента всички за въвели задължителните протиепидемични мерки. 

По отношение на помощта за бранша тя отново припомни, че схемата 60:40, която беше преобразувана в 80:20 за сектора е спасила над 30 000 работни места.

Специализираните мерки за туризма са помощ на туроператори и туристически агенти са 10 млн. лв. по линия на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", за която до момента са кандидатствали около 840 компании.