За пръв се заговори за забавените дела на шефката на съюза на съдиите Мирослава Тодорова преди няколко месеца, когато при проверка било установено, че тя е забатачила над 50 случая срещу изнасилвачи, наркотрафиканти и похитители.

Сред процесите, забавени от шефката на съюза на съдиите Мирослава Тодорова, е дело за грабеж на мъж и жена и бруталното изнасилване на двете им деца. Близо 4 години тя бави делото срещу седмината бандити, гаврили се със семейство Анчови, като накрая го прекратява с мотив, който е трябвало да обяви още при започването на процеса. През това време бандитите продължават да са на свобода и извършват още 43 престъпления.

”14 години чакахме възмездие от съда”, проплака пред в. “Телеграф” майката на двете, изнасилени на двете момиченца от “помилваните” от съдия Тодорова седмина мъже. Трагедията се случва пред очите на родителите на двете деца – Веско Анчов и съпругата му. Драмата се случва на 31 януари 1998 година в дома им в софийското село Чепинци. Тогава въоръжените мъже, единият от които действащ полицай – Димчо Димов, нахлуват в къщата на Анчови, за да ги оберат. Когато влизат вътре и виждат, че родителите се опитват да окажат съпротива, започват да се гаврят с децата им. Тогава двете момиченца са били на 11 и 16 години. Бандитите първо пребиват Веско, след което се насочват към съпругата му. “Накараха ме да се съблека, свалих си блузата и бельото и тогава с един нож, опирайки го по тялото ми, да ми казват: ”Къде са парите, иначе ще те убия, нали знаеш, че мога да те убия.” После последвала и гаврата с момичетата.

Вуйчото на Азис Христо Върбанов – Ицо папата е човекът , поръчал обира в семейство Анчови, твърди майката на двете изнасилени деца, пред "Телеграф". Тя разкри, че той е знаел за заема, който са изтеглили малко преди нападението, и затова е поръчал грабежа.

В друг случай тя буквално смачква дело срещу похитител, като по този начин мъжът се отървава от правосъдието заради изтекла давност. На 16 юни 2006 г. тя осъжда Стоян Петров, който през 1996 година отвлякъл заедно с неколцина други бандити мъж и жена и ги държал като заложници. Тодорова обаче бави в продължение на 4 години и 8 месеца мотивите към присъдата, като през това време изтича абсолютната давност на делото. Сред друг от скандалните случаи в досието на Тодорова е и процесът срещу наркобоса Васил Маникатов- Маниката. Тя го осъжда, но забавя мотивите си и присъдата му не успява да влезе в сила.

Вчера стана ясно, че по време на дисциплинарното производство срещу шефката на ССБ къдровиците се усъмнили, че тя е извършила и документно престъпление. Според тях Тодорова не предавала навреме някои от делата си. Съобщавала на деловодителката си, че ги предава, а това на практика става след няколко месеца закъснение. Вчера стана ясно, че по този повод дисциплинарния състав е сесизрал прокуратурата за евентуално извършване на документно престъпление, но от държавното обвинение отказали да образуват дело. /БЛИЦ