- Госпожо Динкова, поздравления за титлите! Разкажете ни от първо лице за конкурса GRANDMA UNIVERSE и вашето участие в него.

- Това е световен конкурс и в него право на участие имат всички печеливши от страните, в които се провежда. Той се състои в над 45 страни в целия свят. Това му издание трябваше да се проведе през октомври в Киев, тъй като миналогодишната победителка е била от Украйна и такъв е регламентът - страната, от която е победителката, следващата година е домакин.

Заради войната нямаше как да се проведе там обаче и организаторите решиха да е в България. 25 участнички от 5 континента пристигнаха у нас за него. Няколко дни всички ние имахме възможност да живеем заедно в София. Аз, като представител на страната домакин, нямах право да спечеля първата награда и си знаех, че няма как да взема златната лента. Очаквах някаква утешителна награда “Мисис Баба Усмивка”, “Мисис Баба Чар” - нещо от този род. Впоследствие се оказа, че имало и “Топ Баба на Вселената”, което е доста престижно. Явно успях да впечатля всички за този приз. 

- Като представител на страната домакин, в какво се състоеше вашият ангажимент? С какво представихте родината ни пред другите участнички?

- Аз бях формален и неформален домакин. Имах една специална вечеря, организирана от мен. Погрижих се ястията да са традиционно български, лично бях направила питки, с които посрещнах участничките. Поднесох им домашно вино и ракия. Бях ангажирала и фолклорен танцов състав, който да представи нашите традиционни народни танци. 

Направихме голямо право хоро, на което се хванаха всички участнички и ги учихме да го играят 

Получи се интересна вечер и всички бяха много доволни и щастливи. Допълнително бях подготвила индивидуални подаръци за всички. Единият подарък беше пафти с коланче и малко шишенце с ракия, украсено с шевица. Другият подарък бяха ръчно направени от мен бонбони от белгийски шоколад във формата на пафти и на картата на България.

- Впечатлиха ли се дамите от тези символи на българщината, от нашите традиции, ястия, напитки?

- Изключително се впечатлиха! Искрено се зарадвах, когато на следващия ден видях, че някои от дамите си бяха сложили пафтите като аксесоар към роклите!

 Със съпруга и внучката си

- На първия тур на конкурса всяка е дефилирала с традиционно облекло, носия, а вторият тур е бил за показване на таланти. Вие с какво се представихте?

- Много от световните баби се представиха с такива акробатични дейности, тъй като повечето се занимават усилено с фитнес, йога, танци и т.н. Затова аз реших да се представя с моите ръчно направени бонбони. На всяка една маса с участнички и на журито подарих по една кутия.

- Отдавна ли е това ваше хоби - изработването на бонбони?

- Сладки неща обичам много да правя, но с направата на шоколадови бонбони се занимавам от по-малко от 3 месеца. Винаги съм си поръчвала от различни места, защото аз обожавам шоколада. Това е нещо, без което не мога! И реших да се запиша на такъв курс в София. Даже за Коледа подарих на моите близки и познати именно такива пакети - с изработени от мен бонбони, и всички бяха доволни.

- Каква е вашата лична кауза, мотив да участвате в такива конкурси за красота?

- Моята мисия съвпада с мотото на конкурса, с цялата концепция: целта е да се покаже, че съвременните баби не са това, което са били преди 10, 20 и повече години. 

Моите баби например са работили на полето и са изглеждали съвсем по различен начин на годините, на които съм аз в момента

Сега сме в съвсем други времена и идеята на конкурса е, че бабите не са това, което бяха. Съвременните баби могат и да работят, могат да се грижат и за семейство, и за внуци, и същевременно да се грижат за себе си и външния си вид.

- Вие как се чувствате в ролята на баба?

- Като и на не-баба, по същия начин (смее се). Чуждестранните баби, които бяха дошли за конкурса, имат много “поправки”. Те сами си ги казват дори. Аз лично смятам, че естествените по-добре изглеждат.

- Вашата внучка Дебора е на 2 години, а преди това имате трима сина. Дълго чакано момиченце в семейството може би...

- Всички очаквахме отново момче, защото дотогава само момчета имахме в семейството. Малко момичето ми беше странно в началото, но след като се появи, вече е принцесата вкъщи.

- Каква искате да стане тя? Като баба какво й пожелавате?

- Пожелавам й да стане такава, каквато тя иска. По никакъв начин никой да не й пречи в избора в живота, както и на мен никой не ми е пречил да стана това, което съм. Не бива да бъде ограничавана в нищо. По същия начин съм действала и с моите деца. Никога не съм им давала насоки и направления кой какво да прави и с какво да се занимава. Така искам и тя да има свободата на действие, на мисли и да стане такава, каквато на нея й е на сърце.

- Съпругът ви е автор на статуя на Васил Левски от камък, която се намира във вашия двор. Патриотичната традиция изглежда е заложена силно във вашето семейство?

- Много силно! Специално Левски аз го боготворя от дете! Това е идол мой и се пренесе и при децата ми това възхищение. Той трябва да е обект на възхищение от всички млади хора. За мен той носи такива идеали и мисли, които и днес трябва да ги продължаваме. 

Не трябва да има предатели между нас, не трябва да има хора, които не мислят положително за страната ни
Той е човек, който се е борил много, и трябва да му отдадем заслужената почит. Всички в моето семейство се прекланят пред Левски, даже сме фенове и на едноименния футболен отбор. Тази статуя беше отдавнашна наша мечта.

Моят съпруг се занимава с обработка на камъни, той е пето-шесто поколение в рода си с този занаят. Даже големият ми син работи сега с него, и той продължава традицията. Статуята е в реалния размер на Левски - 176 см. До доста източници се допитахме. Камъкът тежи тон и половина. Имаше много работа по него. Сбъднахме една голяма мечта!

- Вече 10 години сте кметски наместник в с. Върбешница. Има ли много възрастни хора, имате ли пенсионерски клуб?

- Да, има, около 420 души живеят в селото. Покрай ковид разбираемо, нямаше много събирания и се затвори пенсионерският клуб, но се надявам напролет, като стане хубаво времето, да се възобнови и обнови дейността му. Имаме и нови пенсионери, дошли от града.

- Вашето пожелание към читателите на в. “Над 55”?

- Да са здрави! Това е най-важното! След това всичко се постига, рано или късно. Мечтите се сбъдват с повече упоритост! Но вай-важното е да успеем да се съхраним и да преодолеем всички болести, които върлуват постоянно!

Щрихи към биографията

Магдалена Динкова е майка на трима сина и баба на двегодишна внучка. От 2012 г. е кметски наместник на мездренското село Върбешница. През 2022 г. печели титлата “Мисис Баба”, а преди броени дни завоюва званието “Топ баба на Вселената 2023” в провелия се у нас международен конкурс. За емоциите, мисията и патриотичните й възгледи разговаряме специално за в. “Над 55” с красивата дама.

Валентина НЕНОВА