Военният министър Николай Ненчев е бил в понеделник на американския самолетоносач "Труман" в Средиземно море, разположен край остров Крит. За визитата обаче съобщи не оглавяваното от него министерство на отбраната. "Тайната" бе издадена от партията му БЗНС, която публикува на фейсбук страницата си снимки с многозначителното заглавие "Партньорство в първо лице".

Ведомството на Ненчев запази мълчание, а телефонът на министъра остана изключен. Според депутати от управляващото мнозинство в подобна визита няма нищо изненадващо, тъй като и предшественикът на Ненчев в първия кабинет "Борисов" Аню Ангелов е посещавал самолетоносач. "Не разбирам обаче медийната политика на МО - все едно крият нещо", коментира пред "Стандарт" член на Комисията по отбрана. Позицията на Ненчев е странна - мълчи пред медиите, а разяснява военната ни политика пред съпартийци земеделци. На среща с актива си в Смолян е обяснил, че срещу "засиленото присъствие на НАТО в Черно море" се е провела "хибридна операция", която имала за цел "да разруши солидарността и консенсуса в НАТО на предстоящата среща на високо равнище във Варшава" (през юли - б.а.) и "за да се мобилизира русофилският вот за предстоящите президентски избори с цел отстраняване от президентската институция на проатлантическите сили".

Само преди ден премиерът Бойко Борисов намекна, че подозира, че зад гърба му са поемани ангажименти за включване в Черноморски флот, ориентиран срещу Русия, а това не е в интерес на България. Най-вероятно Борисов ще говори утре пред депутатите за "офертата" на Румъния за обща военна флотилия срещу Русия в Черно море. От БСП поискаха това да се случи още вчера с въпросите - "Кой и как формира външната ни политика, предопределя политиката ни за сигурност и какви са позициите, с които българската делегация ще участва на срещата във Варшава". Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обаче обясни, че Борисов е възпрепятстван от редовното заседание на кабинета и най-вероятно ще участва в петъчния парламентарен контрол, когато ще говори по темата. Въпросът с бойния флот продължи да вълнува народните представители.

"Отговорност на политиците и партиите е да не допускаме злоупотреба със страховете на хората", напомни съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски. Той прочете декларация от името на реформаторите, с която затвърди лоялността им към НАТО. Парламентът да излезе с декларация за отказ от враждебни действия между България и Русия, поиска пък независимият депутат Велизар Енчев. В същото време външният министър Даниел Митов коментира, че България ще пази възможностите за преговори и разговори, които да доведат до балансиран формат на учения в Черно море.