Трябва да анализираме поведението на онези политици, които са оторизирани да представляват позицията на България. Премиерът Бойко Борисов реагира адекватно. Министрите на външните работи и отбраната действаха неадекватно и трябва да си ходят. Същото важи и за президента Росен Плевнелиев. От АБВ настояваме да се изготви една обща декларация от Народното събрание, която водачът на българската делегация на срещата на върха на НАТО във Варшава да отстоява, защото не знам какво още може да очакваме от президента. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV президентът и лидер на АБВ Георги Първанов, който коментира темата за общ Черноморски флот. 
Убеден съм, че Даниел Митов и Николай Ненчев са водили разговори и са обещавали нещо за създаването на подобна флотилия. Руската страна няма да се притесни от няколко кораба в Черно море, но не трябва да ставаме заложници на политиката на Турция и Реджеп Ердоган в региона. Аз предпочитам в Черно море да плуват танкери и търговски кораби, отколкото военни. Аз съм бил 10 години главнокомандващ на Българската армия и винаги сме били лоялни към НАТО. Нека видим унгарската и гръцката позиции относно санкциите срещу Русия. За нас е икономически изгодно да паднат тези санкции. Народът също не ги одобрява. 

Не можеш да вървиш срещу народа си. Борисов е схванал много добре тези неща. Аз го посъветвах да се срещне с Владимир Путин. Сега го съветвам да се срещне и с американския президент. Трябва да водим балансирана политика, категоричен беше Първанов. 

Той коментира и темата за президентските избори. 

Ние сме може би единствената партия, която има 2-3 избираеми кандидатури. Трябва ни сериозен човек, който да бъде припознат от българския народ и да се превърне в изразител на неговите желания. Мисля, че може да се намери добро предложение от широк кръг от партии. При нас никой не нервничи. Ще изчакаме решението на БСП и ще видим по кой ще поемем. Към този момент темата за моята кандидатура не седи на дневен ред. Ще обявя своето решение на форумана АБВ - юли месец. Имам опит в политиката и мога да заявя, че Борисов ми прилича на кандидат-президент. Вади си тези изводи от неговата активност през последните седмици, думите му и държанието му.