С огромна брадва и калашник ходел на работа митничарят Иван Конов на ГКПП Калотина. Известният с прякора Рейнджъра Конов демонстративно трупал на масата пред проверяваните коли също метални тръби или ножове. Това пишат в докладна до шефа на митниците Христо Кулишев над 20 колеги на Конов, съобщава "24 часа".
Наричат го Рейнджара, защото бил картечар в иракския батальон.
Нееднократно сме били свидетели на грубото и често пъти брутално отношение на Конов към пътниците, твърдят митничарите от смяната на Рейнджъра. Разказват как колегата им веднъж измъкнал  през стъклото чужденец с швейцарски паспорт и го пребил.
20-ината митничари обвиняват Иван Конов и в корупция - пропускал цигари срещу заплащане . Шефът на Митниците Христо Кулишев  заявява пред "24 часа" , че проверката по сигнала не е приключила. Според него Конов бил нарочен за предател от колегите си. Той допълва, че не знае, че Конов е разследван от прокуратурата в Сливница за побой над български гражданин на граничния пункт.
Според жалващите се Конов постоянно обяснявал, че работи за "службите", че е информатор на германския посланик, работел също за едно презокеанско разузнаване и бил много близък с директора на митниците и дори с финансовия министър.
Финансовият министър Пламен Орешарски е отказал коментар пред вестника.
Има и проверка на прокуратурата  предизвикана от Конов от 23 февруари тази година. Високопоставен служител на агенцията твърди, че въпросната проверка , предвизвикана от Конов, била заради спрян на Калотина германски камион. Рейнджъра сигнализирал, че негови колеги  искат от шофьора 500 евро подкуп, за да го пуснат да влезе в страната. Проверката обаче, показала, че по документи товарът бил ценна пратка-хартия за банкноти за турския монетен двор. Такива пратки по закон трябвало да се движат само със специален режим, а шофьорът не бил подготвен за това. Така митничарите се обадили на българска фирма, оторизирана за ескорт на спецтовари от граница до граница, и те си поискали с фактура сумата от 500 евро за тази услуга.
Колегите на Конов пък го обвиняват в корупция в докладната записка от 28 януари, че е допуснал пък два автомобила натоварени с цигари, които преди това са били върнати за допълнителна проверка от мобилна група.
Според суха информация от източници от бившето военно контраразузнаване Иван Конов е бил отличен професионалист като военен, съвестно е изпълнявал задълженията си, няма провинения, не е наказван и е изкарал без инциденти мандата в Ирак.  Но и там колегите му твърдят, че е бил конфликтна личност. /БЛИЦ