Митническите служители от Тeриториална дирекция Южна морска задържаха над 723 кг тютюн за наргиле при проверка на товарен автомобил на МП "Капитан Андреево".

На 16.07.2020 г., около 14.30 часа, на пункта пристига камион с чужда регистрация, пътуващ от Турция през България за Босна и Херцеговина. Пред митническите служители шофьорът представя редовни документи за превозваната стока – калибровани метални пръти.
 

По метода „анализ на риска“ митническите служители селектират камиона за щателна проверка, включително с рентгенова апаратура. При проверката се установява, че между декларираната стока в товарното помещение има кашони, пълни със общо 720 кг тютюн за наргиле в различни опаковки с марките Premium и Al Nasim, без акцизен бандерол.


В хода на проверката в шофьорската кабина са открити още 3.700 кг тютюн за наргиле, който е също бе акцизен бандерол. Акцизната стока от общо 723.700 кг с пазарна стойност  близо 250 000 лева, е задържана.

Стойността на дължимия акциз е 110 002 лева. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор от Териториален отдел „Митническо разузнаване и разследване - ТД Южна морска“ под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково.