В дните на изпитания, злощастия и пандемия, не се страхувайте, със страх и паника не се лекува никоя болест! С тези думи се обърна Пловдивският митрополит Николай в неделната си проповед в катедралния храм "Св.Висарион Смоленски" в Смолян.

Дядо Николай, митрополити и епископи от няколко епархии участваха в празничното Богослужение, на което бе въведен в храма новоръкоположеният Смоленски епископ Висарион.


Сред гостите на тържественото въдворяване на епископ Висарион бяха ктиторите на катедралната църква Тодор и Здравка Баткови, стотици миряни, архимандрит Васиан от Руската православна църква, предстоятел на Руското подворие в София.

"Имайте вяра в Бога, той е лекарят на лекарите, който изцерява всяка болест и всяка немощ у човека. Бог да ви пази, да даде благодат и сили, с Божията помощ да преодолеем изпитанието", обърна се към миряните Митрополит Николай.

Вече чуваме и от специалистите по коронавирус, че пораженията върху душата на човека в световен мащаб са много по-значими и страшни, отколкото върху тялото на човека, заяви Митрополит Николай.

Светата литургия бе оглавена от Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който като епископ също е служил в Смолянска област. Владико Антоний, трудът Ви не е бил напразен и усилията Ви дават добрия плод, обърна се митрополит Николай.