Русенската митрополия ще пита селските попове правили ли са някакви заменки или продажби на свои земи и гори. Причината е, че и нейното име бе замесено в скандала с проверявани от ДАНС сделки в Министерството на земеделието, съобщиха Русе инфо.
Едновременно с това ще искаме и информация от ведомството за какви имоти става дума, защото епархийският съвет не знае нищо, заяви секретарят Ангел Младенов. И уточни, че земеделски земи и гори притежават църковните настоятелства по места, но не могат да се разпореждат с тях без санкция на епархийския съвет. Ако те са предприели някакви действия без наше знание, ще бъдат наказани, защото след промените на църковния устав заменките и продажбите на църковни имоти са забранени, поясни Младенов.
Появата в черния списък на община Сливо поле също е загадка за кмета Георги Големански. Той заяви, че вече 5 - 6 години чака МЗХ да изпълни решени ена съда, с което на общината и се присъждат 2100 декара гори. Ако това не се случи в на й- скоро време, ще трябва да заведа дело за пропуснати ползи, закани се той.
Сред празните страници със запазени номера за незаконни заменки беше и огласената сделка на "Б. и П. Йотови". По този повод кметът Божидар Йотов направи изявление, че няма нищо общо с това и настоя МЗХ да посочи пълните имена на страните, за да няма погрешни изводи и спекулации. /БЛИЦ