Продължават ромските набези срещу фермата на кипъреца Димитракис Пирилис, който прегази циганин крадец край пловдивското село Болярино, пише plovdiv24.bg.

Само през месец ноември са били задигнати над 50 крави, коне и магарета, загубите са близо 100 000 лв., оплака се той.

Днес бе насрочено дело в Апелативния съд в Пловдив, след като чужденецът получи на първа инстанция условна присъда. Наказанието за смъртта на 30-годишния Петър Гаджанов от Белозем е 2 г. и 4 месеца, както и отнемане на книжката на Пирилис за 4 години.

През нощта на 11 срещу 12 май 2019 г. циганинът рецидивист влязъл с още двама авери в имота на Пирилис да краде крави. Бизнесменът ги подгонил с джипа си, но докато правел обратен завой блъсна единия от апашите и той починал по-късно от раните си.

Загиналият Гаджанов 17 години бил лежал по затворите, една от присъдите му била за кражба на коне и крави от фермата на кипъреца. Чужденецът бе категоричен, че не е убил съзнателно жертвата. Той предполага, че Петър е бил легнал в тревата, за да се скрие от светлината на фаровете, после внезапно се е изправил и джипът го блъснал.

“Съжалявам, че така стана, но сега вече ме е страх, ако дойдат крадци, да изляза и да видя какво става", почти проплака Пирилис.

Той разказа, че когато не могат да откраднат животните, апашите ги ръгат с шило, за да отмъщават на стопанина им.

Кипърецът твърди, че е почти разорен. След като чу наказанието си през август м. г., той беше твърдо решил да напусне България, въпреки 5-те милиона лева, които е вложил във фермата си досега.

След всичко преживяно, миналата година получил инфаркт. Сега обаче е решил да остане в България, защото собствената му държава не се поинтересувала от него.

Пирилис идва у нас преди 20 г. с намерение да прави голям бизнес. Освен че гледа животни, той обработва и 5000 дка земя в селата Болярино, Белозем и Гранит, като дава хляб на няколко семейства - също от ромски произход.

Кипърецът обжалва присъдата си, това са направили и близките на загиналия.

Делото беше отложено за 21 март, поради заболяване на адвоката и преводачката, от която Пирилис има нужда, защото не знае добре български.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ