Най-известната крава в Европа - Пенка, е главен герой в книга. Младата писателка Савина Топурска е автор на творбата. Книгата е с малко текст, но има много рисунки и музика. Това е една необикновена книга. Четеш, разглеждаш и слушаш. Необикновена е и съдбата на Пенка, предават от bTV.

Преди 3 години животът на Пенка изглеждаше обречен. Избягала в Сърбия и върната у нас, кравата беше заплашена с убийство. Но стопанинът и реши друго- да я спаси. А едно младо момиче, следи от Франция събитията с Пенка.

"По нейно незнание, разбира се, тя се превръща, може би, в най- големия престъпник в ЕС, тъй- като нарушава европейските закони, представлява риск от пренасяне на болести, ако евентуално тя бъде върната в България и в ЕС съответно. Стопанинът й има една особена връзка с животните, емоционална и това го събужда и му дава сили да продължи да издирва своята крава и да търси нейното спасение, което пък събужда съпричастността на толкова много хора по цял свят и превръща Пенка в звезда", казва авторката на книгата. 

След намеса на бившия евродепутат Джон Флаг, на музиканта на Пол Маккартни и на медиите, Пенка оцелява. А днес оживява от страниците на книгата на Савина.

"Търсих кинематографски кодове, които да пресъздадат историята като може би един проект за филм или един незавършен филм, затова беше много важно да има аудиочаст. Текстът аз го написах, а след това заедно работихме с композитора, обмисляхме кое как да направим, по какъв начин да пресъздадем и стана един вид радиодрама, слушаме историята и разглеждаме рисунките", обяснява Савина Топурска.

При създаването на книгата са използвани автентични материали, снимки на петициите, коментари в социалните мрежи. А високо в планината Пенка вече е майка на две теленца. Иван Харалампиев е горд, че е успял да я спаси. И щастлив, че любимката му е герой в книга. 

Иван се среща със Савина няколко пъти, преди премиерата на книгата й. Вярва, че историята на кравата Пенка е променила хората - към добро.