До месец международно известната крава Пенка ще стане майка, похвали се собственикът й Иван Харалампиев, пише "Монитор".

„Остават броени дни до събитието, което го чакахме толкова много време. Знаете, че когато кравата избяга в Сърбия беше бременна, но пометна. Сега най-накрая ще се радваме на рожба от нея. От лятото на м.г. Пенка обитава животновъдния обект в село Мазарачево и се чувства изключително спокойна“, казва със задоволство кюстендилският фермер. Там той отглежда общо 17 крави, като амбицията му да достигне до 20.

По думите на Харалампиев интересът към животното не стихва от страна на хората. Само преди броени дни той получил поредно писмо от Германия с дарение. В него имало 500 евро и картичка. „Въпреки, че мина толкова време хората не са забравили Пенка. Любопитното е, че за нея се сещат повече чужденците, отколкото нашите. Настояват постоянно да подпомагат животното. Поканих едно германско семейство и очаквам да ни гостува през лятото, когато вече Пенка ще е станала майка“, разказва Харалампиев.

За предстоящото ново попълнение във фермата си, той вече се е спрял на конкретно име. „Много ми се иска теленцето на Пенка да бъде кръстено на първия човек, който се застъпи за нас и дойде на място при мен в Копиловци. Това е британският евродепутат Джон Флак. Защо не теленцето да бъде кръстено на него. Още тогава разбрах, че той обича животните, все пак произхожда от фермерско семейство. Ако теленцето е мъжко ще се казва Джон, ако е женско Джоана“, обяснява още Харалампиев.

Припомняме, че кравата беглец Пенка стана международно известна, след като изчезна от животновъден обект в село Мазарачево на 12 май м.г. Две седмици по-късно тя беше открита в съседна Сърбия, а връщането й отново в България беше равносилно на смъртна присъда. Първоначално беше обявено, че Пенка трябва да бъде умъртвена заради това, че е пребивавала в страна, която не е членка на ЕС, но след като беше дадена гласност на случая и хора от цял свят се застъпиха за спасяване живота на кравата, властите я помилваха.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ