Пловдивчанката Савина Матеева следва архитектура в Политехническия университет в Милано. В това висше учебно заведение и в частния икономически университет Бокони в града учат много български студенти, пише "Марица".  

Младата жена разказа какво се случва в града, който е сред най-засегнатите от коронавируса.До момента заразените в Италия са над 200 души, вече има и няколко починали. Савина изпрати и снимки с празните щандове от магазините в Милано, където хората масово се запасяват с хранителни стоки.

- Има ли паника в Милано заради увеличаващия се брой заразени от коронавируса?
-До събота всичко беше по-спокойно, но след като за едно денонощие заразените в страната  скочиха от 76 на  219, при това с 5 смъртни случая, хората масово започнаха да се запасяват с храна, маски и дезинфектанти за ръце.

- Какви мерки предприемат властите срещу разпространението на заразата?
- От Министерството на здравеопазването  се опитват да ограничат достъпа до публични места и дават препоръки за предпазване от вируса. Властите вече взеха  решение за затваряне на обществени сгради в областите Ломбардия, Венето, Пиемонте, Фриули и Емилия-Романя, които са най-засегнати от вируса към момента.- Университетите също ли вече са затворени?
- Да, вече  обявиха всички университети и училища в Милано за затворени до 2 март. Спортните събития също са отложени.  Катедралата Дуомо ще бъде затворена за туристи до 25 февруари.

- Какви практически съвети ви дадоха как да се пазите от вируса?
- От Министерството на здравеопазването препоръчаха цял списък от конкретни мерки.  Най-същественото е, че при оплаквания и симптоми на заразата не трябва да ходим в болницата, а да повикаме медицински екип, който да дойде вкъщи. Мога да изредя и препоръките на здравните власти:

1. Често миене на ръце
2. Избягвайте близък контакт с хора с респираторни заболявания
3. Не пипайте очите, носа и устата си с ръце  4. Покривайте носа и устата си, ако кашляте
5. Не вземайте антибиотици и лекарства, които не са предписани от лекар 6. Почиствайте с дезинфектанти на спиртна основа
7. Използвайте маска само в случай, че сте болни или помагате на болен

Обясниха също, че произведените в Китай продукти не са опасни. Дадоха и горещ телефон, на който да се звъни в случай, че се разболеем или сме се върнали от Китай в близките 14 дни.- По телевизии дадоха в някои градчета опразнени рафтове на магазини. Запасяват ли се хората в Милано?
-Определено от неделя масово хората се запасяват. Днес отидохме в 8 сутринта до близкия магазин и продукти като паста, ориз и месо вече бяха на свършване. Минерална вода изобщо нямаше.

- В репортажи от Италия се твърди, че медицинските маски са изкупени навсякъде?
-Твърди се, че носенето на маска не помага и ако не си болен няма смисъл да се използват. Въпреки товамаските са изчерпани от всички аптеки и не се знае кога ще бъдат заредени отново. Същото важи и за дезинфектантите за ръце.

- Има ли страх и паника?
- Към момента смятам, че паниката нараства, защото Италия вече се нарежда на трето място по заразени след Китай и Корея.

-Има ли българи или други чужденци, които обмислят да се върнат в страните си?
-Да, има хора, които са решили да се завърнат в страните си след това което става. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ