Бившият МВР шеф Младен Маринов е водач на депутатската листа на ГЕРБ за София област. БЛИЦ го потърси за коментар на горещата политическа ситуация. Ето как г-н Маринов отговори на въпросите на управителя на медията Ивайло Крачунов.

-Г-н Маринов, в момента се провеждат ожесточени протести срещу правителството заради заповедта на здравния министър Кацаров за водещата роля на зеления сертификат за допускане до закрити помещения. Вашият коментар?

-Дълго време обществото беше държано в информационно затъмнение. От сутрешното изявление на Кацаров имах чувството, че той тази сутрин се събужда в България.

До вчера Кацаров казваше едва ли не, че няма коронавирус и заедно с колегите му пропуснаха през лятото да проведат ваксинацията. Наложи се Народното събрание да взима решение, с което България дарява и продава ваксини на трети страни, а в същото време сега ще се създаде ситуация, в която хората ще се редят на опашки, за да се ваксинират, но няма да могат да го направят.

Протестите са вследствие на един дълго потискан и прикриван от обществото проблем, който сега ескалира. Знам, че колкото по-дълго потискаш един подобен процес толкова по-силно ще гръмне той.  

Притеснявам се, че нещата ще излязат извън контрол!

-Протестиращите се нахвърлиха физически срещу министър Денков. В каква степен недоволството ще излезе извън контрол?
- Когато се отприщи обществения гняв няма полиция, която да го спре. 

Мисля, че в момента хората усетиха заплаха за здравето и живота на самите тях, на  децата и родителите си. Това е много силен гняв и се надявам ситуацията да се нормализира, но не виждам с действията на това правителство на президента Радев как това ще се случи.

Много отдавна трябваше да се проведе информационна кампания и мерки, които да са добре презентирани пред българското общество и бизнес.

Не можеш да въвеждаш от днес за утре зелен сертификат при положение, че голяма част от хората нямат възможност и не знаят за него.

Какво правим с тези, които са преболедували? Има много хора, които са били регистрирани като болни от Ковид, но и много, които са го изкарали без дори да са разбрали.

Дезинформацията в обществото води до напрежение.

- Доволна ли е партия ГЕРБ от това напрежение, защото то налива вода в нейната мелница?
- Ние никога не сме се хранили от това, че народът страда. Напротив-не сме доволни от ситуацията, защото нямаме тясно партийни цели. Ние не критикуваме с надеждата хората да се върнат при нас.

Когато ние управлявахме кризата и Ковид всяваше страх, ние се справихме. Успяхме да намерим баланс между затварянето на определени сектори и подпомагане на икономиката.

Ние приложихме мерки, които служебното правителство продължи макар и с половин уста.

- Служебното правителство смени всички полицейски началници в МВР. До какво доведоха тези кадрови промени?
- Такива смени бяха проведени и в Министерство на здравеопазването и в болниците. Бяха махнати хора с изключителен опит като проф. Балтов, проф. Ангелов и Кантарджиев. Това са хора, които всяка една държава и власт биха запазили, защото обществото им имаше доверие.

Мислите ли, че сега Кацаров може да убеди хората да се ваксинират при положение, че беше най-отявления антиваксър?

В МВР бяха сменени професионалисти, на които единствената работа в живота е била в МВР, а единствената им цел да опазват обществения ред и да разкриват престъпления.

Бяха сменени хора, които са работили по разкриването на убийството в Нови Искър, където имаше шест трупа. Престъплението беше разкрито бързо, а извършителят задържан.

Разкрито беше и убийството с разчленените трупове край езерото, а извършителите бяха предадени на съд.

Имаше куп разкрити престъпления, а много хора незаслужено сменени.

- Разстрелян в София беше и Денката, който е трябвало да изтърпява ефективна присъда в затвора, но е бил на свобода. Вашият прочит на този случай?
- Винаги е възможно да има такива криминални случаи, но ние трябва да погледнем по-глобално на ситуацията.

Една политическа криза или вакуум в управлението води до зачестяване на престъпленията.

Престъпният свят бързо усеща разконцентрирането на дейността на службите и се възползва от това.

Да не говорим за контрабандата, която нанася много сериозни щети на бюджета.

- Имате предвид "Пътя на коприната", за който говори Бойко Борисов?
- Имам предвид всичко, което се случва през митницата и на територията на страната с нелегалното производство на цигари. Знаете ние колко незаконни фабрики за цигари разбихме. 

Оценката на независими служби беше, че контрабандата на цигари в България е най-ниска, което е едно сериозно перо за престъпния свят.

- По колко пари губи на месец България от контрабандата на цигари?
- Не мога да направя подобна оценка, защото нямам данни. Но това, което мога да обобщя за това управление е, че има информационно затъмнение.

Не се дават данни, за да не се изкара на повърхността проблема. Но когато проблемите не се изкарват, те бълбукат и излизат под такава форма, каквато виждаме днес на протестите.
- Да се върнем на сменените с лека ръка професионалисти, които са изграждали уменията си година след година. До какво води това в по-далечен план?„
- Хората в МВР са притеснени и не виждат перспектива за кариерното си развитие. Те са плахи и непоследователни в действията си. Всеки полицай, който има заплаха за работата си се чувства несигурен и не е категоричен в решенията си по отношение на престъпността.

Кой ще закриля тези хора? Моята основна цел беше да им дам свобода и възможност да работят. Това направихме ние - променихме тенденцията и много хора кандидатстваха за работа в МВР. Запълнихме свободните бройки и места. 

Това, което ще продължим да правим е да развием образованието и да възстановим центровете за обучение. Един от тях е в Пазарджик. Този център трябва да се превърне в модерно средство за обучение на полицейски служители.

- Казвате, че като министър сте дал свобода на служителите на МВР, но как ще коментирате ужасяващите кадри, на които се вижда как се влачат хора пред колоните, а полицаи превишават правомощията си?
- Когато казвам, че съм дал свобода имам предвид, че не съм допускал политическа намеса при разкриване на престъпления. 

По отношение на тези кадри, аз казах и в Народното събрание, че никога като полицай не съм толерирал това полицейски служители да превишават своите правомощия. Но това се случва не само в България, но и в целия свят.

По-важното е, че още тогава предприехме мерки и действия по установяване на нарушителите. Но в обществото чрез този случай се прикри много по-сериозната атака по отношение на уронване на престижа на полицаите, които опазваха обществения ред.

Всички станахме свидетели какво се изсипа върху полицаите на 2 септември и колко търпеливи бяха те само и само, за да запазят обществения мир. Те изпълниха професионално своите задължения поемайки цялото нападение върху себе си, за да не допуснат гражданска война и да опазят мира.

И двете неща ги има. Но когато пренебрегваш това, което са преживели полицаите и нагнетяваш в обществото омраза към тях, никой не печели от това.

- Не говорим за омраза, а за това, че кадрите бяха потресаващи.
- Аз не отричам. Ние предприеме действия, за да се изясни случая. Видеозаписът е приложен към съответните документи, но нека решението дали полицаите са виновни, да стане по законов ред минавайки и през прокуратурата.

В крайна сметка българският съд трябва да се произнесе. Не бива да се издават присъди без съд.