На вчерашния съвет, както знаете темата беше противодействие на корупция, в следствие на събитията на страната в последните седмици. Аз запознах президента и присъстващите с нашите резултати, а те не са никак малки. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ вътрешният министър Младен Маринов.

„Антикорупционният закон работи едва от една година.  Хиляди на брой са декларациите, които се декларират. Всичко се проверява. Органът на КПКОНПИ се назначава от Народното събрание. Ние работим много добре с новата агенция. Те нямат полицейски правомощия, което значи, че ние трябва да имаме много добра координация“, заяви Маринов.

„Имаме повдигнати обвинения срещу кметове и други органи на властта. КПКОНПИ има правомощия да разследва и министри. Прокуратурата също може да ги разследва. При всеки сигнал се извършва проверка. Това, което излиза в медиите е вид сигнал, след това се извършва проверка. Нека да изчакаме резултатите от нея, преди да коментираме“, добави той.

„Ние сме проверявали и сме арестували лица, за които медиите не сте съобщили. Всеки един сигнал се проверява. С прокуратурата работим съвместно и резултатите са видими“, заяви силовият министър.

"Мисля, че всеки в държавата може да е проверен. Ако има пропуски в законодателството, то Народното събрание трябва да ги запълни. Този закон е нов, отново казвам. Главният прокурор може да провери абсолютно всеки. Той вчера каза, че по всеки входиран сигнал е назначена проверка“, заяви Маринов.

„Принципът е такъв. Аз ръководя МВР, КПКОНПИ не е в нашите структури. Знам, че там се проверяват огромен кръг лица. Приоритетно се работи по всички сигнали. Има някои оперативни, по които също се работи. Има сили, които противодействат, и това обикновено са с възможности“, заяви Маринов.

Според него винаги, когато атакуваш някой, който има възможности, той се защитава.

„Не мога да коментирам конкретния случай на господин Георгиев. Има законова процедура, за която ще съдействаме“, добави силовият министър.

"Пак казвам. Аз съм човек от практиката и знам, че е редно да се изчакат проверките. Когато се прилагат процедури, няма как да не е обективна проверката. Не мога да ви давам мое обяснение. Тази проверка не е елементарна, тя следва приходи, разходи и движения на парични потоци. Аз не мога в момента да се произнеса по този казус“, каза Маринов и добави, че ясни отговори ще има след края на проверката.

"Моето лично мнение е, че ако един закон е работил само една година, не значи, че е лош. Може да има нужда от определени поправки, но трябва да се обмисли какви. Не е добра практика да сменяме бързо законите", смята шефът на МВР