На този етап няма сигнали емигрантски организации като в Гърция и Турция да има и в България. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов след среща при премиера Бойко Борисов.

„Следим ситуацията много внимателно още от първото получаване на сигнали за възможно движение на големи групи на емигранти в Турция и Гърция. До този момент ситуацията изглежда овладяна и в двете държави“, посочи той. „Но имаше сериозни опити, така че не е изключено те да преминат в друга организационна форма“, коментира Маринов.

Той обясни, че на съвещанието при премиера е била анализирана информацията от всички служби, които имат отношение по проблема.

„На този етап по отношение на нашите граници ситуацията е нормална, но се налага да усилим нашето присъствие там. Има екипи от „Гранична полиция“, допълнително съм разпоредил да се засили и присъствието на жандармерията, която провежда акция в пограничните малки населени места“, заяви вътрешният министър, цитиран от Фокус.

„Утре ще направим проверка на терените отново с оглед въвеждане на плана за действие при кризи“, съобщи Младен Маринов. „Не искам да има паника, но когато съседните на нас държави имат проблем, ние трябва да сме подготвени, за да не се пренесат те на наша територия“, коментира той. „На този етап няма сигнали емигрантски движения като в Гърция и Турция да има при нас. Няма наличие на някаква организация“, каза още Маринов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!