В България в доста лечебни заведения има злоупотреби по отношение на НЗОК. Има случаи, в които лекарите са принудени да го правят, например в малките населени места.

Има много проблеми, за които не може да обвиняваме лекарите, защото те са на чисто политическо ниво и ако се установи, че наистина има нарушения, то проблема трябва да се реши с реформа, за да не се налага това "измисляне" и "надписване".

А по отношение на спора "Пирогов" срещу здравния министър - има експертиза, която трябва да каже подписът на документите чий е.
Това коментира в ефира на Нова тв влогърът Флора Стратиева.

Скандалът с "Пирогов" има най-малко три полета за разглеждане, посочи политологът Анастас Стефанов.

Системна - защото здравеопазването често е поле за политически опити, за дискредитация. Въпросът е дали само в Пирогов има такива проблеми, или болницата се удря , защото проф. Балтов стана нещо като лице на властта от гледна точка на това, че беше задължен да бъде комуникационно активен за овладяване на епидемичната ситуация, посочи той.

Но това е първото решение на служебното правителство, което среща сравнително силен обществен отпор (отстраняването на проф. Балтов), което пък поставя много въпроси, допълни той.

В системата на здравеопазването ние пациентите сме тези, които усещаме най-силно злоупотребите и проблемите, които от години са пренебрегвани. Т.е. сега сме в такава ситуация, че здравния министър да се принуди да уволни такава публична фигура, означава, че има доказателства.

Освен това скандалите, които се натрупаха в последно време в системата на здравеопазването са много и са знакови за целия начин на опериране в политиката, коментира политологът Иван - Асен Иванов.

Разбирам колегите на проф. Балтов, които излизат в негова подкрепа. Безспорно е, че той е добър лекар, че екипът на болницата работи много добре, че са професионалисти, но това не означава, че тези системни проблеми не трябва да бъдат решени. Трябва и то спешно. Защото в противен случай все повече ще излизат такива скандали и най-тежкия удар ще получат гражданите, които са и пациенти, посочи Иванов.