Днес фермерите организират поредния си протест срещу политиката на правителството в сектора им. Според националната асоциация на млекопроизводителите до момента нищо от споразумението им с премиера Сергей Станишев и със земеделския министър от миналата година не е изпълнено, а кризата в животновъдството ще доведе до масови фалитисъобщи БНР.
Протестът ще бъде пред сградата на Народното събрание.
Млекопроизводителите очакват да се срещнат с председателя на НС Георги Пирински и с депутати от земеделската комисия, за да представят проблемите си. Те настояват за увеличение на изкупната цена на млякото, която в момента е паднала до 35 ст. за литър при 57 ст. цена за комбиниран фураж. Животновъдите се оплакаха, че млякото им не се изкупува за сметка на вносно кондензирано и сухо мляко и така те не могат да изпълнят и квотата си.
Фермерите заплашиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще докарат животните си в София в деня на изборите. Ако трябва ще провалим изборите, дори с цената на свободата си, каза председателят на асоциацията Адриян Цаконски и заяви, че опасността от арест и затвор не го притеснява. Животновъдите предупредиха, че ще продължат да протестират периодично до деня на изборите за европарламент. /БЛИЦ