Върховният съд на Испания реши да оттегли международната заповед за арест на уволнения лидер на Каталония Карлес Пучдемон и четирима бивши членове на регионалното правителство.

Те избягаха в Белгия, след като регионалният парламент едностранно обяви независимост, съобщи съдът, цитиран от мадридския в. "Ел Паис”.

В изявление съдът съобщи, че съдията-докладчик по делото Пабло Лярена е решил да оттегли международната заповед за арест на петимата, които са заявили, че искат да се върнат в родината си, за да участват в регионалните избори.

Съдия Лярена обаче  оттегля испанската заповед за арест на петимата каталонски политици - Пучдемон, Антонио Комин, Луис Пуиг, Меричел Серет и Клара Понсати, съобщиха от съда.

"Разследваните изявиха намерението си да се завърнат в Испания с цел да участват и да се включат в избирателни дейности", поясни Пабло Лярена.

След разжалването на Пучдемон и неговите министри, премиерът на Испания Рахой насрочи за 21 декември извънредни избори в Каталония, припомня Канал 3.